Tngisan PiIu Si YATlM PlATU, Ibu MninggaI Kerana C0VlD-19 Ketika Ank Kejvtkan Untuk Solat Jemaah

Tangerang : Vrus C0V1D-19 menjadikan seorang kanak-kanak berusia 10 tahun di kampung Benda Baru, daerah Pamulang, Tangerang Selatan, Jawa, Indonesia, tinggal sebtang kara selepas ibunya mninggaI dunia akbat wbak itu.

Kisah meruntun jiwa itu berlaku kepada anak yat1m bernama Aisyah Alusa apabila ibunya, Rina mninggaI dunia di rumah pada Sabtu selepas pos1tif C0VlD-19, lapor Liputan 6.

Menurut Ketua kampung Benda Baru, Marliansyah A Baset, bapa Aisyah mninggal dunia ketika usianya 2 tahun.

Pada Jumaat lalu, wanita itu mengadu pening, batvk dan dmam, Kemudian penduduk membawanya ke Pusat Kesihatan Benda Baru untuk mendapatkan rwatan.

Ketika tiba di sana, Rina menjalani pemeriksaan awal sebelum dirujuk ke H0spital Permata untuk ujian calitan C0VlD-19.

Hasilnya, dia pos1tif dan C0V1D-19 perlu dirwat di h0spital atau pengasingan bebas, Bagaimanapun, memikirkan anaknya tinggal sendirian, wanita berkenaan mengasingkan diri di rumah, katanya pada Selasa.

Kemudian, pada Sabtu lalu, ketika Aisyah mengejutkan ibunya dari tidur, tapi wanita berkenaan telah mninggaI dunia.

Jsad lbunya telah kaku, Mendengar tang1san ank itu membuatkan penduduk pergi ke rumah dan melihat dari jauh sahaja.

Kami menghubungi pihak perubatan dan mereka tiba menggunakan PPE (peralatan perlindungan diri) lengkap yang kemudiannya mengesahkan Rina sudah mninggaI dunia, Jn4zahnya dikebvmikan pada Ahad jam 6 pagi di Tanah Perkburan Umum Jombang,katanya.

Ujarnya, Aisyah yang tinggal sendirian juga disahkan pos1tif C0VlD-19 selepas menjalani ujian calitan pada Ahad.

Kini Aisyah dirwat di Fighting House di Tangerang Selatan dan kami berharap dia terus tabah menghadapi ujian ini.

Kami memastikan Aisyah tidak kurang satu keperluan pun, Setiap hari kami berikan makanan yang enak supaya dia tetap bersemangat untuk sihat, katanya yang turut bersmpati atas apa yang berlaku kepada kanak-kanak itu. Al fatihah.

MT

Be the first to comment on "Tngisan PiIu Si YATlM PlATU, Ibu MninggaI Kerana C0VlD-19 Ketika Ank Kejvtkan Untuk Solat Jemaah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*