“Brakhir Sudah DERlTA Aizat” – Pemilik Suara Latar Kungfu Panda MninggaI Dunia

Puchong : Artis alih suara, Muhammad Aizat Adnan, 36, yang pernah menjadi suara latar bagi animasi popular Kung Fu Panda menghmbuskan n4fas terakhir di kediaman keluarganya di Puchong jam 11.45 malam tadi.

Berita kem4tian beliau dikongsi kakak sulungnya menerusi status FB, Dayana Adnan.

Beliau sebelum ini mender1ta ketvmbuhan di peha kanan dipercayai knser sarcoma turut mer3bak ke hati dan pep4ru.

Sebelum ini beliau pernah didiagn0sis mengalami knser Esofagus pada Januari 2019 dan disahkan survival apabila bebas daripada sel k4nser berkenaan.

Menurut isterinya, Nor Aziantie Azhar, kesihatan suaminya itu mer0sot sejak ketvmbuhan di peh4 menyukarkan pergerakan sehingga memerlukan bntuan kerusi roda untuk bergerak.

Sejak 2019 lagi , arwh suami saya tidak dapat bekerja dan hiIang pendapatan kerana k4nser Esofagus dihidapinya pada 2019.

Beliau waktu itu cukup kuat semangat dan beri sepenuh komitmen pada sesi raw4tan dan puIih sepenuhnya. Namun pada Februari, ketvmbuhan dikesam pada bahagian peh4.

Ketmbuhan itu semakin hari semakin membesar dan menjejaskan pergerakan beliau sehingga memerlukan bntuan kerusi roda.

Saya ketika itu melakukan kerja sampingan sebagai pemandu Grab terpaksa berhenti kerana mahu fokus menjaga dia selain khuatir ris1ko jngkitan lain kerana ketahanan imun beliau yang Iemah, katanya.

Tambah Nor Azientie, sel knser mula merebak dan sehinggalah d0ktor memaklumkan keadaan kesihatan beliau mer0sot menyebabkan tidak dapat menjalani kim0terapi.

Sepatutnya beliau perlu menjalani kim0terapi kali kedua tetapi keadaan kesihatan beliau tdak mengizinkan.

Keadaanya semakin tervk sejak petang tadi apabila d0ktor mendapati sel knser peha sudah mer3bak ke hati selain jngkitan kvman pada peparu dan kandungan garam dalam d4rah rendah menyebabkan beliau tidak dapat jalani kim0terapi kali kedua, katanya.

Nor Azieantie bersyukur Allahyrham sempat bertemu anak lelaki tunggal mereka, Muhammad Fatih Andikar,4, pada minggu lalu.

Saya ingin berterima kasih atas bntuan rakan atau smbangan semua pihak kepada kami seisi keluarga sebelum ini dan saya mohon doa semua pihak agar urusan keluarga kami dipermudahkan,Selain itu saya turut memohon kem4afan jika terdapat kesaIahan di pihaknya buat sesiapa yang mengenali Aizat, katanya.

Bagi yang mahu meringankan b3ban keluarga artis itu boleh membuat smbangan kepada Nor Aziantie Azhar (isteri) di akaun Maybank 512400515982.

Jnazah arwh Muhammad Aizat Adnan akan dibawa ke masjid Putra Perdana untuk dimandikan pada jam 7.30am untuk disoIatkan dan akan disemad1kan ditanah Perkburan Islam Putra Perdana, Puchong, Berdekatan surau Sakinah. Al fatihah.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "“Brakhir Sudah DERlTA Aizat” – Pemilik Suara Latar Kungfu Panda MninggaI Dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*