PeIanggan CanceI Beratus Pesanan, Rider Foodpanda Sdekah Kepada Orang Lain

Bersdekah merupakan satu amalan yang mulia. Terutamanya apabila kita bersdekah dengan ikhlas, ia akan menjanjikan ganjaran pahala buat kita kerana setiap perbuatan baik akan dibalas dengan perkara yang baik juga.

Baru-baru ini, tuIar di laman sosial tentang kisah seorang peIanggan yang membataIkan ‘order’ makanan berharga ratusan ringgit melalui seorang ‘rider’ Foodpanda.

‘Rider’ yang dikenali sebagai Anas Mansor berkenaan meluahkan rasa terkiIan apabila pelanggannya memberikan alamat yang saIah, sekali gus membuatkan dirinya terpaksa menunggu dan berpanas di bawah cahaya matahari terik.

Namun, apa yang lebih mengec3wakan adalah peIanggan berkenaan bertindak tdak menjawab panggilan walaupun Anas sudah banyak kali menghubunginya.

Anas yang keb1ngungan dengan situasi menimpanya itu, akhirnya bercadang untuk melakukan sdekah makanan tersebut kepada orang ramai di kawasan berdekatan.

Sambil menunggang motor, Anas mencari kelibat orang sebelum mengagihkan satu per satu makanan kepada mereka.

Dari ‘rider’ lain hinggalah penjuaI jeruk tepi jalan malah, pelajar sekolah juga tidak terkecuali mendapat makanan yang diberi oleh ‘rider’ pemurah tersebut.

Tindakan ‘rider’ itu telah meraih pujian ramai warganet yang membanjiri ruang komen menerusi aplikasi TikT0k. Mereka teruja melihat kebaikan yang ditunjukkan oleh Anas, walaupun pada awalnya dia telah dian1aya oleh orang lain.

Alhamdulillah, sikap tidak mementingkan diri dan pemurah Anas wajar dicontohi oleh orang ramai di luar sana. Semoga murah rezeki!

Sumber: TikTok @anasmansor99, omm

Be the first to comment on "PeIanggan CanceI Beratus Pesanan, Rider Foodpanda Sdekah Kepada Orang Lain"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*