Wrga Emas DitinggaIkan Ahli Keluarga Selepas Diajak Solat Jemaah Di Surau

Ibu bapa merupakan insan yang sangat bernilai dalam hidup kita. Kasih sayang dan peng0rbanan mereka memang tiada tolok gandingnya. Tetapi kali ini lain pula kisahnya dengan nasib seorang wrga emas ini apabila dia didkwa telah ditinggaIkan oleh ahli keluarganya di surau.

K0non ajak pergi solat di surau

Kisah sed1h itu dik0ngsikan menerusi akaun Faceb0ok Lembaga Zakat Selangor. Difahamkan, wrga emas ini dikatakan tdak memiliki zur1at memandangkan dia belum berkahwin. Oleh itu, dia telah dijaga oleh anak saudaranya. Tetapi disebabkan keadaan kesihatan lelaki ini semakin mer0sot, ahli keluarga dikatakan tergamak meninggaIkannya di sebuah surau.

Bercerita lanjut mengenai kisah itu, pada awalnya, ahli keluarga dipercayai telah mengajaknya untuk mendirikan solat berjemaah di surau tetapi sebaliknya pula yang terjadi apabila dia akhirnya ditinggalkan sendirian di sana.

Sebelum ini, beliau dijaga oleh anak saudaranya. Namun sejak kesihatannya yang semakin merosot, ditambah pula dengan suasana yang tidak menentu kerana PKP, ahli keluarga yang menjaganya telah meninggalkan beliau di salah sebuah surau.

Ditempatkan di rumah kebajikan

 

Pihak Lembaga Zakat Selangor bergegas ke surau berkenaan untuk menghulurkan bntuan selepas menerima maklumat mengenai wrga emas yang dikatakan telah tidur di surau berkenaan. Setibanya di sana, mereka melihat wrga emas ini berada dalam keadaan yang Iemah kerana Iapar selain mengalami sak1t kaki ak1bat jngkitan kvman. Bukan itu sahaja, pakaian warga emas ini juga didkwa telah diletakkan oleh ahli keluarganya dalam sebuah beg.

Alhamdulillah, setelah berunding, beliau bersetuju ditempatkan di sebuah rumah kebajikan Rufaidah Home Care Services di Dengkil. Zakat Selangor akan menanggung kos penjagaan dan juga kos raw4tan beliau. Terima kasih kepada pengeluar zakat. Kami cuba sedaya upaya untuk salurkan zakat anda kepada mereka yang berhak.

Sementara itu, Lembaga Zakat Selangor memaklumkan bahawa mereka akan menanggung segala kos penjagaan dan kos raw4tan wrga emas ini.

Sumber: Lembaga Zakat Selangor via ohbulan

Be the first to comment on "Wrga Emas DitinggaIkan Ahli Keluarga Selepas Diajak Solat Jemaah Di Surau"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*