Ibu TunggaI M4ut KemaIangan Di Australia, Kos Bawa Pulang Jnazah Rabitah RM50K

Alor Setar: Keluarga kepada wanita Malaysia yang mavt dalam kemaIangan di Griffith, Australia semalam, berharap dapat membawa pulang jnazah untuk dikbumikan di kampung halamannya di Pekan Ayer Hitam, dekat sini.

Semalam, media meIaporkan seorang wanita warganegara Malaysia dikenali sebagai Rabitah Hamed, 49, m4ut dalam satu kemaIangan di Griffith, Australia bagaimanapun tiada maklumat lanjut mengenai kejad1an berkenaan.

Anak sulung mngsa, Rushaniena Izani, 26, berkata, ibunya yang juga seorang ibu tunggaI, ke Griffith seorang diri pada bulan Februari tahun lalu untuk bekerja di sana.

“Saya dimaklumkan dia bekerja di sebuah kilang pemprosesan ayam. Pada 21 Februari ini genap setahun dia berada di sana. Dia sepatutnya berada di sana selama lima tahun dan akan pulang ke tanah air pada 2024.

“Saya tahu kej4dian yang men1mpa ibu daripada ibu saudara yang tinggal di Lunas, Kulim. Rakan serumah ibu di sana menghubungi ibu saudara dan memaklumkan kejadian tersebut dan difahamkan kereta yang dipandu ibu terb4bas sebelum dia tercmpak keluar dari tingkap,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Rushaniena berkata, jnazah ibunya kini berada di H0spital Sydney, Australia untuk proses bdah s1asat dan dia bersama-sama dua adiknya masing-masing berumur 19 dan 14 tahun berharap jnazah dapat dibawa pulang ke Malaysia.

Menurut Rushaniena, pihak Wisma Putra telah menghubungi ibu saudaranya kira-kira 9.30 pagi hari ini yang bertanyakan sama ada mahu jn4zah ibunya dikbumikan di negara berkenaan atau dibawa pulang ke tanah air yang memerlukan kos sekitar RM50,000.

“Buat masa ini, tiada wakil keluarga yang ke sana. Kami sedang mengumpul dana kerana sangat berharap dapat membawa jn4zah ibu pulang ke Malaysia untuk dikbumikan di kampung halamannya.

“Kali terakhir kami berhubung dengan ibu sekitar dua, tiga hari lalu dan memang tiada sebarang perubahan yang ditunjukkan oleh ibu kerana dia bersembang dan gelak seperti biasa,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Ibu TunggaI M4ut KemaIangan Di Australia, Kos Bawa Pulang Jnazah Rabitah RM50K"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*