Kedai Makan Kena K0mpaun Kerana Nasi 2 Bungkus Berharga RM38

Tndakan itu diambil ekoran advan pengguna yang tdak berpuas hati dicaj pada harga yang dirasakannya tinggi untuk nasi berlauk kambing.

Gara-gara menjual nasi bungkus berlauk kambing dengan harga tinggi, sebuah kedai makan di Kubang Kerian, Kota Bharu, dik0mpaun Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kelantan semalam.

Pengarahnya Adnan Abd Rahman berkata tndakan itu diambil susulan peniaga tersebut tdak mempamerkan tanda harga pada makanan yang dijual dan pihaknya menerima advan daripada pengguna.

“Satu adu4n awam diterima KPDNHEP Kota Bharu berkaitan satu premis tdak meletakkan tanda harga pada makanan yang dijuaI di Kubang Kerian.

“Sebelum itu mngsa membuat pembeIian dua nasi bungkus berlauk kambing dengan harga sebanyak RM38, namun peng4du tdak berpuas hati dengan harga setelah membuat bayaran pembeIian tersebut kerana harga terlalu tinggi dan tiada tanda harga dipamerkan.

“Mngsa tampil ke pejabat dengan membuat aduan rasmi berkaitan peng4duan tersebut beserta bukti pembeIian dari premis terbabit,” katanya kepada media di Kota Bharu, hari ini.

Sehubungan itu Adnan berkata, sepasukan penguat Kuasa KPDNHEP Kota Bharu meny1asat aduan tersebut dan hasil sias4tan dijalankan mendapati memang tiada tanda harga dipamerkan di premis berkenaan.

“Satu tndakan k3s dibuat mengikut Ak ta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 ke atas premis gagaI mempamerkan tanda harga pada barangan yang dijual,” katanya.

Adnan menambah sejak Jan lalu sehingga kini sebanyak 44 k3s diambil tndakan mengikut Ak ta Kawalan Harga dan Ant1pencatutan 2011 oleh KPDNHEP Kelantan.

“KPDNHEP Kelantan memberi am4ran kepada semua peniaga agar mempamerkan tanda harga supaya pengguna boleh membuat pilihan dan perbandingan sebelum pembelian.

“Pengguna juga boleh menyalurkan sebarang aduan sekiranya mengesyaki sebarang aktiviti yang mencur1gakan dan KPDNHEP tdak akan berk0mpromi untuk mengambil tndakan yang tegas terhadap premis-premis yang meIanggar undang-undang,” tegasnya.

Sumber: MK

Be the first to comment on "Kedai Makan Kena K0mpaun Kerana Nasi 2 Bungkus Berharga RM38"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*