Hntikan PersekoIahan Ank2, Zul Yahya Iebih Utamakan lImu AKHlRAT

Nama Zul Yahya dahulu pernah mekar dalam industri seni Tanah Air sebagai seorang pelawak terkenal. Tetapi, sejak beberapa tahun ini, dia memutuskan untuk tidak terbabit lagi dalam dunia hiburan dan menumpukan sepenuhnya kepada perniagaan yang dijalankan.

Berpakat suami isteri

Namun begitu, menerusi Astro Gmpak merujuk kepada Faceb0ok Live yang dibuat olehnya sebelum ini, Zul Yahya membuat pengakuan bahawa memberhntikan anak2nya sekoIah secara formal bagi membawa mereka menumpukan perhatian kepada akh1rat.

“Saya dan isteri berpakat ini jalan yang terbaik. Hari ini bukan zaman nak kejar anak dapat berapa A tapi ilmu akh1rat yang masih lagi nipis.”

“Mereka memang sudah diberhntikan sekoIah. Apa yang penting adalah ilmu agama. Dalam agama pasti ada kejayaan, bukan di akh1rat tetapi di dunia lagi.” Katanya.

Mampukah degree & master seIamatkan diri dari dajjaI

Bekas peIakon yang mempunyai enam orang anak itu juga mengakui ada yang bertanya sama ada dia tdak kasihankah akan masa depan mereka. Namun, Zul Yahya percaya akan qada’ dan qadar yang telah ditetapkan Allah S.W.T.

“Dunia semakin tua takkan tak nampak, sistem yang datang kepada kita hari ini luar biasa dan ramai yang rasa boleh hidup lama.”

“Saya sendiri sudah berusia 50 tahun, apa akan jadi 50 tahun akan datang. Bagaimana agama dalam diri anak-anak kita? mampukan degree dan master menyeIamatkan mereka daripada dajjaI?” Soalnya.

Ilmu akh1rat lebih penting

Dia juga turut berk0ngsi kenyataan tersebut di Instagramnya memaklumkan bukan tdak mengambil berat tentang anak-anaknya, tetapi mahu mereka lebih berjaya di akh1rat.

Dalam pada itu, bekas peIakon itu juga mengambil contoh dirinya yang tdak berpelajaran tinggi namun tetap diberikan rezeki yang mencurah-curah atas izin Allah berkat berusaha.

“Sijil pada anak-anak pun belum tentu berikan kehidupan. Saya pun SRP tak ada, menulis tak pandai tapi Allahuakbar, Allah bagi rezeki macam-macam bentuk.”

“Yang penting usaha, kalau ada sijil tapi maIas tak guna juga.” Jelasnya.

Zul Yahya merupakan seorang peIakon terkenal sebelum ini dan memutuskan untuk tdak meneruskan dunia hiburan apabila fokuskan kepada perniagaan restoran steamboat dan juga pasaraya yang dibuka tahun lalu.

Sumber: Astro Gmpak (Amri Hassan) Zul Yahya, OMM

Be the first to comment on "Hntikan PersekoIahan Ank2, Zul Yahya Iebih Utamakan lImu AKHlRAT"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*