DitinggaI Ibu Kmurungan, Kakak Sulung 6 Beradik Terpksa Berk0rban Tak Sekolah Jaga Adik2

Kadangkala, kita tdak bersyukur dengan segala nikmat yang Allah berikan dan sering membandingkan diri dengan orang lain yang lebih senang daripada kita. Cuba kita diam dan fikir sejenak tentang kisah sed1h yang menimpa kanak-kanak ini.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Begitulah perumpamaan yang sesuai digambarkan bagi kisah seorang kanak-kanak berusia 12 tahun ini.

Walaupun masih kecil, hidupnya diuji apabila terpaksa menjaga lima adik-beradiknya yang lain tanpa bimbingan kedua ibu bapa.

Kisah meny4yat hati tentang kanak-kanak yang dikenali sebagai Mimi itu dik0ngsi oleh seorang pengguna Faceb0ok menggunakan akaun bernama Dielah Midi.

Ayah ditngkap, ibu hidap kmurungan

Menerusi perk0ngsian berkenaan, wanita itu menceritakan ketabahan Mimi yang juga merupakan anak sulung keluarga itu di mana dia terpaksa menjadi ibu bapa segera buat adik-adiknya.

Difahamkan lagi, keenam-enam adik-beradik terbabit telah diserahkan oleh ibunya kepada nenek mereka selepas bapanya ditngkap ak1bat memiliki barangan terIarang.

Apa yang lebih sed1h adalah apabila ibunya yang mengalami kmurungan sudah bertekad tdak mahu lagi kesemua anak-anaknya atas dasar kesmpitan hidup.

Nenek pula bekerja di kawasan berdekatan rumahnya jadi, tiada siapa yang boleh menjaga adik-adiknya di rumah selain Mimi.

Tidak sekolah, jaga adik

Justeru itu, sebagai kakak sulung, Mimi meng0rbankan masa depannya dengan tidak pergi ke sekolah untuk menjadi ibu dan ayah kepada adik-adik di rumah.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut berasa simpati dengan nasib yang menimpa enam beradik itu dan mendoakan agar urusan mereka dipermudahkan.

Siapa sahaja yang tak kasihan melihat mereka ini? Mana tidaknya, masing-masing masih kecil dan memerlukan kasih-sayang daripada ibu bapa… Allahu. Sungguh besar ujian adik-adik ini.

Sumber: Faceb0ok Dielah Midi, OMM

Be the first to comment on "DitinggaI Ibu Kmurungan, Kakak Sulung 6 Beradik Terpksa Berk0rban Tak Sekolah Jaga Adik2"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*