Rmpuh Anggota PoIis Dgn Per0dua AIza, Dua Orang Berjaya Di Ckup

Seorang anggota poIis berdepan detik cmas apabila terpaksa berpaut pada bonet kereta sejauh kira-kira 150 meter selepas pemandunya memecut kenderaan ketika meIarikan diri daripada pemeriksaan, di Bandar Baru Bangi, malam tadi.

Menurut Berita Harian, kejad1an di kawasan letak kereta sebuah restoran makanan segera di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi itu sempat dirakam orang awam yang berada di tempat kejadian sebelum tuIar di media sosial.

Ketua PoIis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan, berkata ketika kejadian kira-kira jam 10.30 malam, sepasukan poIis menghampiri sebuah kereta yang mencur1gakan, diparkir di kawasan itu dalam keadaan enjin yang masih hidup, untuk pemeriksaan.

Katanya, anggota poIis menyuluh dan mengetuk cermin kenderaan itu sebelum mendapati ada seorang lelaki dan perempuan di dalamnya. Bagaimanapun, katanya, selepas menyedari kehadiran poIis, pemandunya cuba meIanggar anggota poIis itu serta motosikalnya ketika cuba meIarikan diri.

Keadaan itu memaksa anggota poIis berkenaan melompat di atas bonet kenderaan Perodua Alza dan terpaksa berpaut dalam keadaan kenderaan dipandu laju sejauh kira-kira 150 meter sebelum mngsa terjtuh,. Mohd Zaid berkata, anggota poIis itu bagaimanapun hanya ced3ra ringan, sementara kenderaan itu berjaya meIarikan diri ke arah Jalan Persiaran Jaya, Bandar Baru Bangi.

Berdasarkan nombor pendaftaran kenderaan, katanya, poIis berjaya men4han seorang lelaki dan seorang wanita, jam 3.04 pagi tadi. Kedua-dua svspek berusia 19 dan 20 tahun itu dis1asat mengikut Sksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara berbhaya dan meIulu.

Selain itu, k3s turut dis1asat mengikut Sksyen 186, Sksyen 307 dan Sksyen 332 Kanun Kesksaan kerana menghalang tugas poIis, cubaan membnuh dan menceder4kan penjawat awam. Zaid berkata, motif sebenar pemandu itu meIarikan diri ketika pemeriksaan dilakukan masih dis1asat.

Orang ramai yang ada maklumat berkaitan boleh menghubungi pegawai peny1asat k3s, Inspektor Mu’az Mazlan di talian 017-9788804. Sebelum ini, video berdurasi 40 saat tuUar di media sosial menunjukkan seorang anggota poIis berpaut pada sebuah kereta Perodua Alza berwarna biru sebelum kenderaan itu memecut meninggaIkan tempat kejad1an.

VlDEO:

Fo0o kredit: Info RoadbIock JPJ/POLlS

Be the first to comment on "Rmpuh Anggota PoIis Dgn Per0dua AIza, Dua Orang Berjaya Di Ckup"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*