Hari Pertama Ada Yang Dah Kena RM10K, GagaI Imbas Barcode My Sejahtera

Kuala Lumpur : Semalam adalah hari pertama perlaksanaan K0mpaun RM10K jika meIanggar SOP PKP, PKPB.

Individu yang dik0mpaun kerana meIanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) boleh dikenakan k0mpaun RM10,000 mulai hari ini.

Ketua PoIis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, langkah itu berikutan Ordinan Darvrat (Pencegahan dan Pengawalan Peny4kit Berjngkit) (Pindaan) 2021 yang diwartakan mulai 12.01 tengah malam tadi.

Notis k0mpaun yang ditulis adalah bernilai RM10,000 jika meIanggar SOP namun, ia bergantung kepada budi bicara pegawai yang diberi kuasa iaitu Pegawai Kesihatan Daerah (PKD) untuk menetap nilai sebenar k0mpaun yang dikenakan.

Keputusan menaikkan nilai kompaun itu bagaimanapun bukan untuk menghkum orang ramai secara berlebih-lebihan atau membolehkan kerajaan mengutip wang daripada orang ramai.

Tetapi ia semata-mata untuk sedarkan orang ramai bahawa v1rus ini masih berada di mana-mana sekiranya kita lupa, katanya pada sidang media di Bukit Aman, hari ini.

Abdul Hamid berkata, individu yang dikenakan kompaun boleh memohon r4yuan kepada PKD dan akan dipertimbangkan jumlah bayaran.

Pegawai poIis akan menawarkan kompaun, mereka akan menulis n0tis k0mpaun bernilai RM10,000 dan dalam tempoh dua minggu, pesaIah perlu membayar k0mpaun berkenaan.

Namun pesaIah boleh membuat perm0honan r4yuan, ia bergantung kepada budi bicara PKD untuk menetapkan jumlah sebenar nilai k0mpaun berkenaan, katanya.

Menurutnya, pihaknya akan mengesan individu yang melakukan kesaIahan berulang menerusi sistem yang dibangunkan, dengan mereka boleh dikenakan k0mpaun maksimum itu bergantung kepada kesaIahan dilakukan.

Be the first to comment on "Hari Pertama Ada Yang Dah Kena RM10K, GagaI Imbas Barcode My Sejahtera"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*