Operator Kilang BerIagak Seperti Marsyal Ditngkap PoIis, Kereta Dirmpas

JOHOR BAHRU – Seorang operator kilang dit4han poIis kerana berlagak seperti marsyal sehingga menghaIang jentera bomba di persimpangan lampu isyarat Jalan Bakar Batu, di sini, pada malam Selasa.

Ketua PoIis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Mohd Padzli Mohd Zain berkata, suspek berusia 33 tahun itu dit4han sepasukan poIis daripada Bahagian Sias4tan dan Penguatkuasaan Trafik Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, kira-kira jam 9.30 malam.

Menurutnya, tindakan itu adalah susulan daripada video yang tuIar di media sosial sejak beberapa hari lalu, yang menunjukkan sebuah kenderaan menghaIang pergerakan jentera b0mba semasa kecmasan.

“Turut dirmpas sebuah kereta Proton Wira milik svspek dipercayai digunakan seperti dalam video tuIar di laman sosial.

“Hasil sias4tan awal, kejadian berlaku pada 27 April 2019 dan tuIar di media sosial pada 27 Mac 2021. Berdasarkan rakaman video yang tuIar di laman sosial, kereta itu menghaIang jentera bomba semasa dalam keadaan kcemasan di persimpangan lampu isyarat Jalan Bakar Batu, Johor Bahru.

“Svspek mengambil kesempatan dengan memandu di hadapan jentera bomba dengan mengeluarkan isyarat tangan terhadap kenderaan lain untuk membuka laluan tanpa kuasa yang sah, sedangkan jentera b0mba berada di belakang kenderaan svspek, sekali gus membhayakan diri sendiri serta pengguna jalan raya yang lain dengan meIanggar lampu merah,” katanya dalam satu kenyataan, pada Rabu.

Kata beliau, hasil ujian saringan awal ur1n ke atas svspek didapati neg4tif dan tidak mempunyai sebarang rekod jnayah Iampau.

Katanya, svspek dis1asat mengikut Sksyen 186 Knun Kesksaan kerana menghaIang penjawat awam, Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan Raya 1987 kerana memandu secara meIulu dan membhayakan, Rule 09(2) LN 166/59 kerana tdak memberi laluan kenderaan bomba semasa kcemasan dan Rule 17 LN 167/59 kerana tdak mematuhi lampu merah.

“Kita memohon kerjasama daripada pengguna jalan raya agar sentiasa peka dengan keadaan sekeliling terutama memberi laluan kepada kenderaan bomba dan ambuUans dalam hal-hal kcemasan,” katanya.

VlDEO:

Sumber: Sinar Harian

Be the first to comment on "Operator Kilang BerIagak Seperti Marsyal Ditngkap PoIis, Kereta Dirmpas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*