“Manfaatnya Melebihi Ris1ko” – DG Hisham Mahu Vaksln AstraZeneca Diteruskan!

Malaysia akan terus menggun4kan vaksln Covid-19 jenls AstraZeneca kerana inslden membab1tkan vaksln itu jar4ng berl4ku.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, m@nfaatnya juga melebihi ris1ko sep3rti yang dilap0rkan di luar negara.

Walaubagaimanapun, beliau berkata, Malaysia perlu lebih berh4ti-h4ti dengan penggunaan vksin itu kerana ins1den dar@h b3ku dan kemat1an dilap0rkan berl4ku di banyak ne gara.

“Kami akan meneruskannya, kami tidak mempunyai al4san untuk menghent1kannya.

“Seperti yang telah saya katakan, kita melihat manfaatnya melebihi ris1ko,” katanya.

Tambah Dr Noor Hisham, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga sedang melihat kaedah terbaik untuk menjalin kerjasama dengan jabatan dan agensi kerajaan lain bagi memperkasa Program Imunis4si Covid-19 Kebangsaan di kawasan luar bandar.

“Kita juga akan melihat daripada segi log!stik dan apakah vksin yang terbaik untuk digunakan.

“Sebaik-baiknya kita mahu menggunakan vksin tungg@l dan bukannya dua dos, jadi vksin terbaik buat masa ini ialah dos tungg@l can.Sino serta vksin Johnson and Johnson. Satu dos lebih mudah dan kita boleh meliputi seluruh kampung,” katanya.

Untuk rek0d, sebelum ini kec0h dengan lsu pemb3kuan dar@h oleh penerima vksin jenis AstraZeneca yang berlaku di luar negara.

Kerajaan kemudian akan meneliti sebarang data klinikal dan maklumat membabitkan vksin AstraZeneca yang sebelum ini dikaitkan dengan beberapa kejad1an pemb3kuan dar@h oleh penerima vksin itu di negara luar.

Sumber : Bernama via AstroGempak

Be the first to comment on "“Manfaatnya Melebihi Ris1ko” – DG Hisham Mahu Vaksln AstraZeneca Diteruskan!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*