‘Roadbl0ck’ akan ditambah menjelang Ramadan, el4k rntas negeri berlaku

Menjel4ng bulan Ramadan yang akan menj3lma beber4pa hari lagi, pastinya r4mai yang sed4ng mer4ngka perj4lanan untuk ‘cuba-cuba’ mer3ntas negeri bagi meralkan bulan mulia itu di k4mpung.

Oleh itu, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan tgas memaklumkan akan mengambil tind4kan terhadap indiv1du yang dikesan cuba mer3ntas negeri  dengan tujuan tersebut.

“Kalau jumpa, tak ada nas1hat lagi”

Menerusi Harian Metro, Pengarah Jabatan Pencegahan Jena.yah dan Kese.lamatan Komuniti Bukit Aman Datuk Zainal Abidin Kasim berkata, pihaknya akan memastikan pemeriksaan ket4t dilakukan di setiap sek4tan jalan raya (SJR) dan hanya mereka mempunyai dokumen perjalanan lengkap dibenarkan merentas negeri.

Hal ini kerana beliau percaya pasti akan ada peningkatan kes cubaan merentas negeri memandangkan bulan Ramadan dijangka bermula pada 13 April 2021.

“Pelbagai cara digunakan orang awam untuk rentas negeri balik ke kampung jadi di peringkat PDRM kita akan memperket4tkan semua pemeriksaan di SJR bagi memastikan tiada yang terlepas.”
“Kalau ada terjumpa juga, ti4da nasihat diberikan malah tind4kan und@ng-und@ng akan terus diambil ke atas individu didapati melnggar pr0sedur oper4si standard (SOP),” katanya,” 

“Kalau meningkat, maka kita akan tambah SJR”

Selain itu, beliau turut memaklumkan bahawa sehingga kini sebanyak 35 SJP telah diadakan di setiap pintu masuk dan keluar sempadan negeri di seluruh negara dan akan ditambah lagi jika terdapat peningkatan kes har1an Covid-19.

Kita akan tengok jumlah peningkatan kes harian Covid- 19 kalau meningkat, maknanya kita akan menambah SJR,” katanya

“Sama2 kita patuh SOP supaya boleh balik raya”

Tiada k0mpromi lagi kepada plhak yang seng4ja  menyal4hgunakan kebenaran diberikan hanya kerana mahu menyambut Ramadan di kampung.

Menurut Zainal Abidin lagi, p1haknya tidak mahu sekiranya terd4pat lagi ind1vidu yang tidak mengamb2l ber4t akan SOP ditetapkan.

“Adakah kita akan terus kekal sebegini selamanya kerana masih terdapat sik5p tidak mengambil bera4t akan SOP.
“Jadi sama-sama patuh SOP supaya kita dapat balik raya,” katanya.

Hal ini diulas Zainal Abidin selepas menghadiri  selepas Majlis Pelancaran Satu Taman Satu Polis Dan F0kus PDRM Kontinjen Melaka 2021 di Melaka.

Sumber: Harian Metro (Nuraliawati Sabri) via omm

 

Be the first to comment on "‘Roadbl0ck’ akan ditambah menjelang Ramadan, el4k rntas negeri berlaku"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*