Ada yang pakai ‘t0peng’! Buat macam2 ibadah, tapi makan rasua@h – Ayob Khan

Tidak perlu diperken4lkan lagi ger@ngan Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay yang terken4l dengan sik4p ket3gasan serta keberanIan dalam mem!kul tanggvngjawab dan profesIon sebagai polis.

Kebenaran itu pahiit untuk ditelan! Baru-baru ini, beliau menggulas mengenai isu berhubung kait dengan pel4kuan r4suah dimana berlaku dalam kalangan individu yang membuat amal jariah.

Begitulah realiti manusia hari ini, solat tidak tinggal dan bergel4r ‘Haji’ tetapi sanggup memakan duit h@ram. Menurut lap0ran Sinar Harian, wat4k sebegitu itu sudah menjadi ‘makanan’  kata Ketua Polis Johor tersebut.

Pengalaman luas di Cawangan Khas Bukit Aman, tidak h4iran sekiranya beliau boleh ‘membaca’ perwatakan manusia sekali gus tidak mudah terperd4ya dengan tIpu hel4h mereka.

“Orang Malaysia kita ini ada kec3nderungan bila nampak orang derma sahaja, (perbuatan) yang lain tertutup.
“Kita nampak seseorang itu pernah terlibat dengan itu dan ini tetapi ada gel4ran, rumah besar, duit banyak sampai bertabur atas lantai.
“Takkan tak terdetik persoalan dari mana dia dapat duit banyak begitu? Dia bisnes apa?” katanya menerusi temubual eksklusif.

Selain itu, Ayob tidak men0lak kemungkinan terdapat segelintir individu kelihatan alim yang gemar bersedekah dan menderma tetapi sekadar lak0nan semata-mata.

“Jika kita membuka mata untuk memerhati dan membaca setiap perincian yang dipamer dalam gerak tubuh dan tutur katanya, kita akan ketahui siapa sebenarnya yang berselindung di sebalik t0peng itu.
“Contohnya, duit r4suah pergi haji. Dia ambil r4suah banyak-banyak, RM3 ke RM4 juta setahun, dan tiap-tiap tahun dia pergi menunaikan haji. Lepas itu dia minta ampvnlah.
“Balik, minta r4suah lagi. Tahun depan pergi haji lagi. Betul? Ada karakter macam itu, kan?” soalnya tegas.

Tonton temubual penuh:

Sumber: Astro Awani (Israr Khalid) via omm

Be the first to comment on "Ada yang pakai ‘t0peng’! Buat macam2 ibadah, tapi makan rasua@h – Ayob Khan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*