Setelah Sekian Lama, Akhirnya HighIand Tower Bakal Dir0bohkan

Ampang: Kondominium Highland Towers di Taman Hillview, Hulu Kelang yang terbiar selama 28 tahun, akhirnya bakal dir0bohkan dalam masa terdekat.

Perkara itu diumumkan Mnteri Perumahan dan Krajaan Tempatan Datuk Zuraida Kamaruddin pada sidang media selepas merasmikan Kempen Sebuah Kehidupan di Ampang Glasshouse di sini, hari ini.

Menurutnya, lawatan kerja sudah dilakukan di tapak kondominium itu pada Selasa lalu sebelum proses seterusnya dilakukan.

“Syukur, Alhamdulillah selepas 28 tahun kita berjaya menempuh semua proses perundangan yang terbabit dan ia (tapak) sudah boleh dibersihkan dan (bangunan) dirob0hkan.

“Keputusan ini pastinya menjadi satu ketenangan kepada penduduk yang tinggal berhampirannya,” katanya.

Zuraida berkata, pihaknya kini hanya menunggu kebenaran daripada Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) bagi memulakan aktiviti pembersihan tapak itu.

Sementara itu, dalam kenyataan, kementerian itu memaklumkan permohonan peruntukan RM8.9 juta untuk pengambilan tanah seluas 0.81 hektar di tapak itu sudah dikemukakan kepada Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri.

 

“Kerja-kerja perob0han bangunan sedia ada dan pembersihan kawasan akan dibuat selepas pembayaran pmpasan tanah diselesaikan, dijangka dalam masa terdekat.

“Projek pembangunan yang bersesuaian akan dilaksanakan di tapak itu bagi mengoptimumkan penggunaan tanah sedia ada secara lebih efektif,” katanya.

Pada September 2020, Zuraida mencadangkan tapak Highland Towers dibangunkan semula sebagai lokasi taman rekreasi memandangkan struktur tanah di kawasan terbabit tdak sesuai untuk pembinaan perumahan.

Highland Towers dikenali susulan tr4gedi rntuhan satu daripada tiga blok kondominium itu pada 11 Disember 1993 yang mer4gut 48 ny4wa.

Sejak itu, tapak berkenaan terbiar dan menjadi sarang penag1han d4dah dan masaIah sosial yang mengundang kurang senang penduduk setempat.

VlDEO:

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Setelah Sekian Lama, Akhirnya HighIand Tower Bakal Dir0bohkan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*