Tak Dapat Rentas Negeri Nak Hantar Ke HospitaI, Anak TerkiIan Balik2 Abah Dah Takde

Pelbagai cerita sed1h rakyat marhaen berhubung lsu rentas negeri sehingga melibatkan kehiIangan orang tersayang.

Walaupun sedar dengan Iarangan merentas negeri disebabkan patuh kepada Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP), namun apa yang membuatkan rakyat Malaysia terkiIan adalah tindakan sesetengah golongan ‘kayangan’ yang dengan mudah melakukan kesaIahan tersebut.

RaIat urusan rentas negeri disuIitkan

Kali ini, menerusi perkongsian di Faceb0ok seorang pengguna media sosiaI dikenali sebagai Aida Najwa, dia telah menulis perihal rasa raIatnya apabila urusan merentas negeri untuk membawa bapa tersayang ke h0spital disulitkan hanya kerana timdak cukup bukti.

Bukti tak kukuh sedangkan dah tunjuk bukti abah sak1t

Menurutnya, dia perlu mengambil bapanya di pusat dialisis dan membawa ke h0spital kerana mempunyai masaIah dengan tapak diaIisis pada minggu lepas.

Namun disebabkan tiada bukti yang ‘kukuh’ dia langsung tidak dibenarkan merentas negeri walaupun jarak antara ibu kota, Nilai dan Seremban tidaklah berapa jauh.

Tahu2 abah dah tiada seminggu lepas tu

Disebabkan tidak mendapat kebenaran merentas negeri, bapanya seakan jauh hati sehinggalah Aida Najwa mendapat perkhabaran yang bapanya telah mninggaI dunia.

Dia hanya mampu melihat tbuh kaku bapanya sedangkan dia mempunyai peluang untuk bertemu buat kali terakhir sosok tua itu andai urusan membawa bapa ke h0spital dipermudahkan.

Semoga abah tenang disana

Dia sedar ajaI dan m4ut itu ditangan Tuhan, namun dia tetap berasa ralat kerana halangan tersebut membuatkannya tidak lagi dapat menemui orang tersayang buat selamanya.

Di akhir penulisan wanita itu, Aida mengucapkan terima kasih kepada semua yang sudi memberikan bntuan kepada keluarganya serta adik-beradik yang sanggup menjaga bapa yang s4kit sehingga mninggaI dunia.

Sumber: Aida Najwa via OMM

Be the first to comment on "Tak Dapat Rentas Negeri Nak Hantar Ke HospitaI, Anak TerkiIan Balik2 Abah Dah Takde"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*