PoIis Akan SlASAT Pembaca Berita Yang Timbulkan Ftnah

Kuala Lumpur: PoIis Diraja Malaysia (PDRM) membuka kertas s1asatan terhadap ke$ pembaca berita sebuah stesen televisyen yang mengeluarkan kenyataan berbaur ftnah.

Kertas sias4tan ke$ itu dibuka mengikut Sksyen 504 Kanun Kesksaan iaitu dengan sengaja menga1bkan dengan niat hendak membangkitkan pec4h keamanan sehingga boleh dikenakan hkuman pnjara sehingga dua tahun atau dnda atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Ketua PoIis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, tndakan pembaca berita itu telah menimbulkan ftnah dan kebncian masyarakat terhadap pihak penguat kuasa terutama pasukan PDRM.

“Ini kerana tindakan dilakukan PDRM itu adalah berlandaskan peruntukan undang-undang sedia ada bagi tujuan mengekang penuIaran wbak pndemik C0VlD-19,” katanya kepada BH, hari ini.

Acryl Sani mengulas lnsiden seorang pembaca berita yang mengeluarkan kenyataan berbaur ftnah ketika membaca laporan berita.

Sehingga kini, ke$ berkenaan masih berada di dalam sias4tan poIis.

Laporan berkenaan adalah berhubung kejadian seorang peniaga burger di Kelantan dikenakan kompaun RM50,000 yang didapati meIanggar Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan.

Selain Sksyen 504 Kanun Kesksaan, sias4tan turut dijalankan mengikut Sksyen 233 Ak ta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Penggunaan tdak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian) yang boleh dikenakan hkuman dnda tidak melebihi RM50,000 atau pnjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Sumber: Harian metro

Be the first to comment on "PoIis Akan SlASAT Pembaca Berita Yang Timbulkan Ftnah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*