[VlDEO] K0ngsi Situasi Sbenar C0VlD-19, AlR Mata FrontIiner Di Majalah 3 Buat Ramai HlBA

Program Majalah 3 yang bersiaran setiap hari Isnin jam 9 malam di TV3 sememangnya memberi pelbagai info yang berguna sejak berzaman lagi.

Pelbagai pengetahuan baru diperoleh menerusi perkongsian-perkongsian tersebut dan menjadi antara tontonan wajib bagi sesetengah rakyat Malaysia.

Keadaan sebenar di lCU

Namun, menerusi salah satu segmen di dalam program berkenaan pada 17 Mei 2021 (Isnin), kisah mengenai keadaan semasa pandemik C0VlF-19 dan perjuangan frontIiner hampir setahun lebih ini amat meruntun hati.

Lebih-lebih lagi apabila salah seorang jururwat menceritakan pengalamannya berada di unit rwatan rapi (lCU) apabila dapat melihat satu demi satu pes4kitnya mninggaI dunia disebabkan C0VlD-19.

Siapa sahaja yang tahan apabila war1s pes4kit C0VlD-19 hanya mampu melihat secara panggilan video detik-detik trakhir ahli keluarga di lCU dan hal tersebut sangat mengh1bakan

Ramai yang berasa h1ba

Menurut jururwat yang ditemu bual pihak Majalah 3, mereka berkhidmat tanpa mengenal agama, bangsa dan status ketika berhadapan dengan pesak1t2 wbak ini.

Dia juga dilihat tidak dapat men4han sbak dan perkara itu juga diakui oleh warganet di media sosiaI yang meluahkan rasa h1ba apabila menonton program berkenaan.

Terima kasih frontliner

Majalah 3 betul2 menyentuh

Menang1s sendiri tonton keadaan sekarang

Pakar r4yu sama2 kekang pndemik

Dalam pada itu, d0ktor pakar perubantan kecmasan PKRM Bersepadu yang bertugas di MAEPS Serdang, Selangor, Dr Ong Shue Fen merayu kepada rakyat Malaysia untuk terus menjaga prosedur Operasi Standard (SOP) bagi sama-sama mengekang pndemik ini kerana C0VlD-19 adalah realiti yang amat dit4kuti.

Sememangnya perk0ngsian yang dibuat oleh Majalah 3 merupakan satu inisiatif yang sangat bagus dalam memberi kesedaran kepada semua.

Semoga dengan usaha dan pndedahan realiti sebenar wad2 menempatkan pes4kit pndemik C0VlD-19 dan tngisan frontliner dapat menyedarkan lagi masyarakat berkenaan bahaya pndemik yang semakin menuIar di Malaysia.

Sumber: Majalah 3, Twitter, OMM

Be the first to comment on "[VlDEO] K0ngsi Situasi Sbenar C0VlD-19, AlR Mata FrontIiner Di Majalah 3 Buat Ramai HlBA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*