PESAKlT Kr0nik Yang Tiada Hrapan Untuk Smbuh Tdak Akan Dihantar Ke lCU

ALOR SETAR: Pes4kit kr0nik yang dianggap tiada harapan untuk smbuh, tidak lagi ditempatkan di Unit Rwatan Rapi (lCU) h0spital di negeri ini, berikutan jumlah katil sangat terhad ketika ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Dr Mohd Hayati Othman, berkata walaupun jumlah katil di lCU masih mencukupi, pihaknya bimbang jika pes4kit kr1tikal lain tidak dapat dimasukkan ke lCU yang kini dipenuhi pesak1t C0VlD-19.

Beliau berkata, pegawai prubatan bertugas terpaksa membuat penilaian cukup berat dalam memilih antara pesak1t kr1tikal dan pes4kit C0VlD-19 yang perlu dimasukkan segera ke lCU.

“Saya serba saIah hendak maklum atau tidak keadaan ini, tetapi perlu beritahu juga, dalam sesetengah ke$ d0ktor terpaksa memilih mana perlu dihantar ke lCU, sekiranya pes4kit terlalu kr0nik dan tidak mempunyai harapan, kita tidak masukkan dia ke lCU.

“Ini termasuk pes4kit bukan k3s C0VlD-19, d0ktor akan membuat penelitian cukup berat bagi sesetengah ke$, bagaimanapun kita sebolehnya akan mer4wat semua pesak1t sehingga smbuh dan stabil,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas persediaan h0spital di negeri berdepan peningkatan ke$ C0VlD-19 selepas Kedah mencatat k3s tertinggi iaitu 445 semalam, selain penggunaan w4d lCU dilaporkan sudah mencapai 92 peratus.

Berikutan itu, Dr Mohd Hayati meminta orang ramai terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan tidak keluar rumah sekiranya tiada urusan penting.

“Kita perlu ingat h0spital bukan saja mer4wat pesak1t C0VlD-19, tetapi ada pes4kit kncing manis dan lain-lain yang perlu rwatan serta pembdahan, selepas dibdah perlu dir4wat di lCU terlebih dulu,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Kesihatan negeri, Dr Mohd Fikri Ujang berkata, sehingga kini 44 pesakit C0VlD-19 masih dir4wat di lCU dengan 20 daripadanya memerlukan alat bntuan pernfasan.

“Seramai 11 pes4kit dir4wat di lCU H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani, manakala bakinya di lCU H0spital Sultanah Bahiyah (HSB) dan lCU H0spital Sultanah Bahiyah 2 (HSB2).

“Daripada keseluruhan 44 individu dir4wat di lCU, cuma tiga saja yang berusia bawah 50 tahun,” katanya.

Dr Mohd Fikri berkata, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kota Setar dan sembilan lokaliti di Bandar Darulaman serta Lubuk Kawah, Jitra, membolehkan pihaknya melaksanakan pengesanan k0ntak rapat lebih terperinci terhadap ke$ berkaitan.

“Saringan akan dibuat terhadap kumpulan sasar yang mungkin beris1ko tinggi dan berpotensi meningkatkan penuIaran C0VlD-19. Jumlah mereka disaring bergantung kepada pengesanan k0ntak rapat dilakukan kini.

“Di Kota Setar, penuIaran C0VlD-19 kebanyakannya saling berkait antara satu mukim dengan mukim lain, namun kami akan memberi fokus seimbang terhadap semua mukim walaupun ada antaranya kini berstatus z0n merah,” katanya.

Sumber: BH Online

Be the first to comment on "PESAKlT Kr0nik Yang Tiada Hrapan Untuk Smbuh Tdak Akan Dihantar Ke lCU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*