Anak2 Hanya Mampu Ajar Mngucap Di PanggiIan VlDEO, lbu Pergi Selamanya Kerana C0VlD-19

Kuala Lumpur: “Mak buka mata mak, bangun mak, mengucap mak…,” kata seorang wanita kepada ibunya yang dipercayai pes4kit C0VlD-19 dan sedang dir4wat di h0spital.

Hanya r4ungan dan ratapan kesed1han lapan sekeluarga itu dapat didengari dalam panggilan video yang tuIar di media sosial, hari ini.

Video berdurasi satu minit 37 saat itu dikatakan membabitkan panggilan video antara seorang ibu yang sedang bert4rung ny4wa bersama anaknya.

Difahamkan, kejadian berkenaan berlaku di H0spital Shah Alam dan wanita itu mninggaI dunia tidak lama kemudian.

Seorang lelaki dipercayai menantu kepada wanita itu berk0ngsi catatan di media sosial mengenai perkara itu.

“Hari ini 24 Mei pukul 4.45 pagi tadi, ibu mentua kesayangan saya telah kembali ke rhmatullah. MninggaI dunia di H0spital Shah Alam. Arwh mninggaI sebab C0VlD-19. Tiga minggu dalam lCU (unit rwatan rapi) sebab sesak nfas perlukan bantuan oks1gen.

“So, (jadi) punca kene (dijngkiti) C0VlD adalah kerana kakak ipar dapat melalui kawan ‘office’ dia. Kakak ipar jumpa mak mentua saya cium tangan dan berborak (berbual) rapat-rapat. Bila kakak ipar pergi buat ‘swab test’ pos1tif (C0VlD-19).

“Bawa mak mentua pergi ‘test’ terus pos1tif. Boleh bertahan tiga minggu sahaja selepas itu mninggaI dunia. Jadi hati-hati kawan-kawan semua ya,” katanya di dalam tngkap layar yang dik0ngsikan di media sosial.

Turut dik0ngsikan ialah penjelasan mengenai mengapa video itu dibuat, difahamkan untuk memberi ruang kepada ahli keluarga melihat pes4kit.

Tangkap layar itu menyatakan d0ktor akan membuat panggilan video kepada ahli keluarga apabila tahap oksigen pes4kit terlalu rendah, berikutan mereka tidak dibenarkan melawat pesakit di h0spital.

Di dalam video itu, anak dan menantu wanita itu mnangis sambil memanggil ibu mereka sebelum panggilan video ditamatkan.

Turut kedengaran, suara seorang wanita mengajar pes4kit itu mengucap dua kalimah syahadah.

VlDEO:

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Anak2 Hanya Mampu Ajar Mngucap Di PanggiIan VlDEO, lbu Pergi Selamanya Kerana C0VlD-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*