lbu NeeIofa M0hon Maaf Pada Istana Johor, Tunku Idris Ingatkan Adab Tdak Boleh DijuaI BeIi

KUALA LUMPUR : “Sesungguhnya adab itu tidak akan boleh didapati dengan juaI beIi, akan tetapi ia adalah suatu yang terbit di dalam hati setiap insan yang dididik dengan baik…”

Itu adalah antara rantaian kata yang dimuat naik Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim di akaun Instagram beliau pada Ahad.

Hantaran itu dipercayai ada kaitan dengan sebuah tangkap layar (screensh0t) dari akaun Instagram @noorkartini iaitu milik Datin Noor Kartini Noor Mohamed yang juga ibu kepada seIebriti kontr0versi, Noor NeeIofa Mohd Noor.

Dalam tngkap layar tersebut, menunjukkan imej dan titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkaitan isu cadangan sek4tan penuh bersasar bagi menangani kebimbangan lonjakan penuIaran C0VlD-19.

Bagaimanapun, disertakan sekali dalam imej itu, kata-kata yang mempertikai niat dan saranan Sultan Johor tersebut.

Warga maya yang tdak berpuas hati dengan gaya bahasa yang digunakan itu, telah menuIarkan tngkapan skrin itu hingga mendapat perhatian Tunku Idris.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TTJ (@tunku_idris)

Pada masa yang sama, hantaran berkenaan di Instagram Story Noor Kartini itu sudah dip4damkan.

Pada petang Ahad, Astr0 AWANI telah menerima mesej di aplikasi WhatsApp berhubung lsu berkenaan daripada pihak pengurusan NeeIofa, bagi pihak Noor Kartini, yang cuba menjelaskan perkara tersebut.

“Berhubung tngkap layar daripada media sosial (Instagram story) saya yang tersebar berkenaan sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia, saya ingin jelaskan, perkara tersebut berlaku atas kecu4ian saIah seorang pekerja saya yang mempunyai akses kepada media sosial (Instagram) saya,” kata kenyataan itu.

Menurutnya, individu yang dimaksudkan itu merupakan pengurus media sosiaI di Noor Khan International Sdn Bhd yang secara tdak sengaja telah memuat naik Instagram Story tanpa menyedari menggunakan akaun @noorkartini.

“Saya telah membuat Iaporan poIis di Balai PoIis Taman Tun Dr Ismail berhubung perkara ini dan akan memberikan kerjasama sepenuhnya.

“Kepada Istana Negeri Johor terutamanya DYMM Tuanku Sultan Johor dan seluruh ahli keluarga Diraja, patik merafak sembah mem0hon maaf di atas kecua1an yang terjadi,” kata kenyataan tersebut.

 

Akaun milik Noor Kartini juga telah memuat naik keyataan maaf berkenaan.

Sumber: Astro Awani

Be the first to comment on "lbu NeeIofa M0hon Maaf Pada Istana Johor, Tunku Idris Ingatkan Adab Tdak Boleh DijuaI BeIi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*