Sempat Hubungi lbu Mnta HaIaI Makan Minum, Merasakan Diri Tdak Akan Bangun Pada Esok Hari

Jempol: “Tugas kau mulia Cah, kau berk0rban ny4wa demi merawat pesak1t dan kami berbangga dengan kau.

“Kami sekeluarga masih terkjut dengan kejadian ini apatah lagi arwh mninggaI dunia bersama b4yi sulung berusia tujuh bulan yang dikandungnya,” kata Mohd Nur Amin Mohd Zamri, 23, dari Kampung Serting Tengah, di sini, hari ini.

Mohd Nur Amin berkata, kakaknya, Siti Aishah, 26, yang juga anak kedua daripada empat beradik merupakan jururawat di H0spital Labuan mninggaI dunia pada jam 10.40 pagi semalam selepas dimasukkan ke w4d, 26 Mei lalu.

Katanya, berdasarkan penjelasan arwh kakaknya itu sebelum ini, dia disahkan pos1tif C0VlD-19 selepas menjadi kontak rapat kepada seorang pes4kit yang menerima rwatan di wad.

Menurutnya, kali terakhir dia berjumpa dengan Siti Aishah pada Januari lalu sebelum arwh bertukar ke H0spital Labuan berikutan suaminya, Leftenan Muhammad Iqmall Muhammad Sukri bertugas sebagai pegawai tntera udara di sana.

Mohd Nur Amin berkata, kali terakhir dia berhubung dengan arwh pada malam 30 Mei lalu menerusi aplikasi WhatsApp dan dia sempat memberikan kata-kata semangat kepada kakaknya itu.

“Arwh memberitahu masih dmam, sak1t kepala selain degupan jntungnya dan b4yi dalam kndungan laju namun tidak mengalami sesak nfas.

“Arwh kemudian menghubungi ibu dan ayah bagi meminta maaf selain mahu dihaIalkan makan minum kerana arwh merasakan tidak akan bangun pada keesokan hari,” katanya.

Menurutnya, pada jam 12 tengah hari, 31 Mei lalu, abang ipar menghubunginya memaklumkan arwh dimasukkan ke unit rwatan rapi (lCU) akibat pendrahan di dalam perut namun b4yi yang dikandungnya dikatakan berada dalam keadaan baik.

Mohd Nur Amin berkata, dia sekeluarga terkjut dengan perkhabaran itu namun pada masa sama berharap tiada apa-apa yang akan berlaku ke atas arwh kakaknya.

“Namun pada jam 11 pagi semalam, kami dikejutkan dengan panggilan abang ipar yang memaklumkan kakak sudah mninggaI dunia bersama b4yi yang dikandungnya.

“Permintaan keluarga untuk mengbumikan arwh kakak di sini tidak dapat dilaksanakan berikutan keadaan semasa C0VlD-19 selain faktor keselamatan kesihatan,” katanya.

Menurutnya, arwh kakaknya selamat dikbumikan di Labuan pada jam 10 pagi tadi.

Biarpun kehilangan arwh, Mohd Nur Amin berkata, dia dan keluarga reda dengan kejadian ini malah turut mengucapkan terima kasih kepada semua petugas di H0spital Labuan dan Tntera Udara Diraja Malaysia yang mengambil berat ke atas arwh kakaknya ketika menerima rwatan.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Sempat Hubungi lbu Mnta HaIaI Makan Minum, Merasakan Diri Tdak Akan Bangun Pada Esok Hari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*