Mak Sempat Telefon Minta ToIong Tapi Tak Bagitau Rumah Terbkar, Ank K0ngsi Detik Kjadian

KUALA TERENGGANU – “Mak sempat telefon minta toIong namun tidak beritahu rumah terbkar,” kata anak kepada wrga emas yang ditemukan rntung dalam kejad1an kebkaran di Kampung Losong Haji Su, di sini pada Isnin.

Zailah Jusoh, 47, berkata, dia tdak menyangka panggilan diterima daripada ibunya, Fatimah Mohd, 79, pada jam 10.30 pagi tadi adalah yang trakhir sebelum ibunya mninggaI dunia.

“Sebaik menerima panggilan itu saya rasa tak sdap hati sebab mak tak cakap apa-apa cuma minta toIong. Saya kemudiannya bergegas ke sini dan terkjut lihat APl sedang marak dan pihak b0mba sedang padam kebkaran.

“Ketika itu saya nampak ayah saya, Jusoh Muda, 83, berada di bahagian depan rumah dengan keadaan kaki meIecur,” katanya ketika ditemui pemberita di lokasi kejad1an.

Menurut Zailah, kali terakhir dia bertemu ibunya itu Sabtu lalu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan B0mba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Penolong Pesuruhjaya B0mba Md Hilman Abd Rashid berkata, pihak b0mba menerima panggilan kcemasan jam 10.39 pagi sebelum tiba ke lokasi kejad1an tiga minit kemudian.

Katanya, sebanyak tiga jentera dengan 35 anggota dari Balai B0mba dan PenyeIamat (BBP) Jalan Kota dan BBP Kuala Terengganu dikerahkan ke lokasi kejad1an.

“Ketika tiba di lokasi kejad1an, kediaman ini telah 80 peratus terbkar manakala dua lagi kediaman iaitu di sebelah kiri dan kanan terbkar lima peratus.

“Kebkaran berjaya dipadamkan sepenuhnya setengah jam kemudian,” katanya.

Dalam pada itu, Md Hilman berkata, sias4tan awal tr4gedi itu dipercayai tiada unsur jn4yah namun pihak b0mba akan jalankan siasatan lanjut berhubung kejad1an.

Katanya, mngsa yang 100 peratus terbkar ditemukan di atas tanah dalam kawasan rumah sebaik kebkaran berjaya dipadamkan.

“Mngsa tdak berjaya diseIamatkan manakala suaminya terseIamat dan meIecur pada bahagian kaki.

“Difahamkan, ketika kejad1an, suami mngsa cuba untuk menyeIamatkan mngsa namun tdak berjaya kerana keadaan mngsa yang uzur dan tdak dapat berjalan menyebabkan pergerakan terbatas,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Be the first to comment on "Mak Sempat Telefon Minta ToIong Tapi Tak Bagitau Rumah Terbkar, Ank K0ngsi Detik Kjadian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*