BAYl Dr Fatihah DikeIuarkan Lebih Awal & SeIamat DiIahirkan, Kini Masih Di lCU

KUALA LUMPUR : “Semakin truk ayah, ini pun tunggu nak masuk ke lCU (unit rwatan rapi). Doakan yang terbaik untuk Tehah.”

Itu pesanan WhatsApp yang dikirim Dr Fatihah Shahrudin, 29, kepada ayahnya, Shahrudin Abu Bakar, 56, sebelum beliau dimasukkan ke lCU di H0spital Sungai Buloh, ak1bat dijngkiti C0VlD-19 sejak seminggu lalu.

Bapa saudaranya, Mohd Ali Mohd Derus, berkata ujian yang dilalui Dr Fatihah cukup getir apabila dia juga sedang mengndungkan b4yi yang sudah pun berusia 29 minggu.

“Bagaimanapun, Alhamdullilah, malam tadi d0ktor (di Hospital Sungai Buloh) maklumkan b4yinya selamat diIahirkan dan terpksa dikeluarkan lebih awal bagi mengelak sebarang kompIikasi lebih bvruk,” katanya ketika dihubungi BH.

Katanya, BAYl yang juga anak ketiga pasangan itu dilaporkan stabil manakala Dr Fatihah juga dilaporkan stabil dan masih dir4wat di lCU.

Beliau berkata, Dr Fatihah pada mulanya dimasukkan ke H0spital Kajang pada 30 Mei lalu selepas dimaklum dijngkiti kum4n pada paru2nya, sebelum disahkan pos1tif C0VlD-19 sehari selepas itu.

“Pada 3 Jun (Khamis lalu), dia dipindahkan ke lCU di H0spital Kajang sebelum dihantar ke lCU H0spital Sungai Buloh untuk mendapatkan rwatan lebih rapi,” katanya turut memaklumkan Dr Fatihah kini bertugas di H0spital Kajang, namun bukan mengendali kes2 berkaitan C0VlD-19.

Mohd Ali berkata, selain Dr Fatihah, ahli keluarganya termasuk suami dan dua lagi anaknya, turut disahkan pos1tif C0VlD-19 dan kini sedang dikuar4ntin di rumahnya.

“Selain suami dan anak, adik Dr Fatihah serta ibu dan ayahnya juga disahkan p0sitif. Tehah memang kerap hantar anak mereka untuk dijaga ibu bapanya di Beranang, Selangor disebabkan rumah mereka dekat,” katanya.

Kisah Dr Fatihah sebelum ini dik0ngsi menerusi satu ciapan di laman Twitter Public Health Malaysia, selain ramai pengguna media sosial itu turut mendoakan supaya Dr Fatihah dan b4yinya selamat.

Mengulas lanjut, Mohd Ali berkata mereka sekeluarga tdak putus-putus mendoakan supaya Dr Fatihah dan keluarganya segera pulih dan mengharapkan pndemik ini cepat reda.

“M0hon semua untuk doakan Dr Fatihah dan keluarganya. Terima kasih kepada semua d0ktor dan petugas barisan hadapan yang terus gagah menyempurnakan tugasnya merawat pes4kit C0VlD-19. Semoga mereka juga dilindungi dari jngkitan ini, katanya.

Sumber: BH

Be the first to comment on "BAYl Dr Fatihah DikeIuarkan Lebih Awal & SeIamat DiIahirkan, Kini Masih Di lCU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*