Gmbar Bertugas Tak Pakai Mask TuIar, Penguat Kuasa PBT Dikenakan Tndakan

Sejak semalam, tuIar di media sosiaI satu gambar seorang penguat kuasa pihak berkuasa tempatan (PBT) di Pasir Mas menjalankan tugas tanpa memakai pelitup muka ketika mengenakan k0mpaun kepada peniaga-peniaga kecil di Rantau Panjang.

Perk0ngsian gambar tersebut telah dibuat oleh seorang pengguna Faceb0ok yang juga salah satu daripada peniaga di situ iaitu Muhamad Firdaus.

Jalankan tugas tapi tdak patuh SOP

Menerusi Harian Metro, Ketua PoIis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Mohd Nasaruddin M Nasir berkata, lelaki tersebut akan dikenakan tndakan mengikut Peraturan 17 Peraturan-Peraturan dan Pengawalan Peny4kit Berjngkit 2021 kerana tdak memakai pelitup muka di tempat awam.

Hal ini susulan sias4tan yang dilakukan oleh pihak poIis kepada lelaki berusia 39 tahun itu yang bertugas sebagai penguat kuasa pihak berkuasa tempatan (PBT) di Pasir Mas.

“Gambar penguat kuasa itu tuIar ketika dia mengenakan k0mpaun terhadap peniaga jalanan yang menjalankan perniagaan di lokasi tdak dibenarkan iaitu berdekatan Masjid Beijing, Rantau Panjang.”

Timbulkan rasa tdak puas hati

Dalam pada itu Mohd Nasaruddin juga memaklumkan gambar yang tuIar tersebut telah membuatkan ramai pihak terutamanya warganet berasa ber4ng. Oleh itu, satu laporan poIis juga telah dibuat.

“Gambar yang tuIar menimbulkan tdak puas hati dalam kalangan masyarakat kerana penguat kuasa berkenaan tdak memakai pelitup muka ketika menjalankan tugas.

“Susulan itu, satu Iaporan poIis dibuat bertujuan menjalankan ris1kan dan sias4tan berkaitan gambar yang tuIar dan mengambil tndakan sewajarnya kepada penguat kuasa terbabit,” katanya.

Akui saIah, tapi PBT juga saIah

Terdahulu, Muhamad Firdaus yang berniaga di hadapan Masjid Beijing telah dikenakan k0mpaun kerana berniaga tnpa lesen. Pada awalnya di meminta untuk berunding dahulu tetapi tdak diendahkan.

Namun, apabila melihat PBT itu juga tdak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan tdak memakai pelitup muka semasa menjalankan tugas, dia mengambil keputusan untuk men4ngkap gambar dan memuat naiknya di media sosiaI.

Keadilan dapat ditunjukkan

Selepas mengetahui bahawa PBT itu juga akan dikenakan tndakan, pemuda tersebut berasa lega kerana keadilan telah berlaku.

Hal ini kerana bukan hanya dia sahaja yang melakukan kesaIahan dan dikenakan k0mpaun, pihak berkuasa yang tdak mengikut SOP juga tdak terlepas dari sebarang tindakan andai meIanggar peraturan yang sudah ditetapkan.

Harap perkara tersebut dapat dijadikan pengajaran buat semua. Jangan main-main dengan kuasa viraI…

Sumber: FB Muhamad Firdaus, Harian Metro (Nor Fazlina Abdul Rahim), omm

Be the first to comment on "Gmbar Bertugas Tak Pakai Mask TuIar, Penguat Kuasa PBT Dikenakan Tndakan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*