[VlDEO] Cepatnya C0VlD-19 ‘Rmpas’ Suami Dan 14 Jiran Saya, Hanya Dalam Masa 2 Minggu

Jitra: “Jangan lupa, hari kelima jemput ayah balik, masa tu mesti dah lega,” pesan Ismail Putih dengan penuh yakin kepada anak-anaknya pada 30 Mei lalu, sebelum menaiki ambuIans di rumahnya di Taman Mahsuri, di sini.

Seperti dijanjikan, Ismail, 63, benar-benar ‘pulang’ pada hari kelima, selepas keluar untuk ke pusat kuarntin pes4kit C0VlD-19 di Kulim, dan tatkala mengimbas detik itu, isterinya Fadzilah Kassim, 57, berkata, kali terakhir bertentang mata dengan buah hatinya itu, arwh cukup ceria walaupun ‘s4kit.’

“Hari tu, sebelum pergi ke pusat kuarntin, arwh sempat bergurau dengan anak-anak dan siap buat video rakamkan perjalanannya ke pusat kuar4ntin,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Fadzilah berkata, dia serta tiga anaknya turut disahkan pos1tif Cov1d-19 dan wbak itu bukan sahaja menyebabkannya kehiIangan tuIang belakang keluarga, malah 14 jiran yang tinggal di kawasan perumahan sama turut ‘dirmpas,’ dalam tempoh hanya kira-kira dua minggu.

“Saya kenal mereka semua, kebanyakan dah tua, tapi ada juga yang muda… cepatnya ya Allah, sebaik tiba di Kulim, saya diberitahu keadaan suami terus kritikal dan dia dibawa ke H0spital Kulim dan terus ‘ditdurkan’, pada 4 Jun tepat jam 12 tengah hari, dia dah tak ada.

“Tapi saya rasa macam dia masih ada, sebab masa pergi dia nampak sihat macam biasa, dia cuma ada kncing manis, umur memang dah 60 lebih, tapi dia masih aktif, fit dan ‘handsome,’ sekarang rasa macam dia masih dir4wat di w4d, tak boleh balik lagi,” kata Fadzilah cuba menutup dvka di hatinya.

Katanya, beliau masih cuba menerima kenyataan dan bersyukur kerana mendapat sokongan yang kuat daripada ahli keluarga serta rakan-rakan, yang tidak jemu bertanya khabarnya dan anak-anak.

“Arwh dikenali ramai sebab dia bekas pegawai kepada wakil rakyat di kawasan kami, arwh selalu turun bersama untuk tengok masalah dan bantu bagi sumbangan kepada masyarakat, jadi ramai yang kenal arwh, ambil berat anjurkan bacaan Yassin serta tahliI untuk arwh,” katanya.

Sementara itu seorang guru Muhammad Fadlan Aiman Mhd Fadzy, 28, pula berkata, mendapat berita seorang demi seorang jirannya dijmput Ilahi bukannya suatu perkara yang menyenangkan, malah pengalaman itu menyebabkan kedua orang tuanya trauma dan dirundung kesed1han yang teramat.

“Seramai 15 orang jiran kami mninggaI dunia disebabkan C0VlD-19, kebanyakannya adalah kawan rapat mak dan ayah, saya juga kenal mereka sejak kecil, sebab itu mak dan ayah terlalu sed1h dengan apa yang terjadi.

“Esok tamat PKPD (Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan), tapi mak pesan dekat kakak jangan balik rumah tiga bulan, padahal kakak duduk dekat taman kami saja. Mak terlalu tr4uma, dia tak mahu ambil risiko benarkan anak cucu datang,” katanya yang juga terbabit dalam kIuster Dah Mahsuri.

Mengimbas sebelum ini, ibu serta ayahnya mula mendapat simpt0m C0v1d-19, Muhammad Fadlan berkata, ibunya Azizah Abdullah, 62, mula dmam pada hari raya pertama (13 Mei), diikuti ayahnya Mhd Fadzy Ismail, 66, pada raya ketiga dan akhirnya dirinya turut dmam.

“Saya dihantar ke pusat kuarntin di Sungai Petani, emak ke Kulim dan ayah ke H0spital Kuala Nerang kerana paras oksigennya rendah. Kami tak tahu siapa yang dijngkiti dulu, sebab ayah dan mak memang jemaah surau di taman ni, saya pun selalu ke surau,” katanya.

Muhammad Fadlan berkata, p3rit ak1bat diser4ng C0v1d-19 sukar untuk diceritakan, namun dia bersyukur kerana dia dan keluarganya berjaya mengharungi dugaan itu.

“Saya bersmpati dengan rakan-rakan yang kehilangan ahli keluarga, salah seorang rakan saya yang tinggal berdekatan rumah kami, kehilangan ayah dan datuk sekali gus, sangat menyed1hkan,” katanya.

Semalam, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri Datuk Dr Mohd Hayati Othman mengesahkan, 15 jemaah masjid di Taman Mahsuri yang pos1tif C0vid-19 mningga1 dunia dalam tempoh dua minggu lalu.

Beliau dipetik sebagai berkata, perkara itu dimaklumkan oleh Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah dan wbak itu dikesan mula menjngkiti jemaah masjid terbabit sejak Mei, hingga tercetusnya kIuster Dah Mahsuri, membawa pelaksanaan PKPD di Taman Mahsuri di sini, sejak 18 Mei lalu, dan akan berakhir esok.

VlDEO:

Sumber: HM

Be the first to comment on "[VlDEO] Cepatnya C0VlD-19 ‘Rmpas’ Suami Dan 14 Jiran Saya, Hanya Dalam Masa 2 Minggu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*