Kerana lsteri Dan Anak2, Saya Kibarkan Bndera Putih Di Depan Pagar Rumah

Johor Bahru: “Saya tidak tahu sama ada tndakan kibar bendera putih ini betul atau tidak, tapi saya lakukannya demi anak dan isteri kerana kami terptus bekalan makanan,” kata Zulkiflie Samsudin, 39, dari Taman Pulai Indah, Kangkar Pulai di sini.

Zulkiflie berkata, dia yang bekerja sendiri sebagai juru kimpal kehiIangan hampir separuh punca pendapatan bulanan sepanjang pandemik C0VlD-19 untuk menyara isteri, Nur Aqeela Atika Mohd Dali, 29 serta anak perempuannya yang berstatus orang kur4ng upaya (0KU), Putri Nur Zahirah, 9 dan anak lelakinya, Muhammad Putra Riqzi Zilhelmi berusia setahun.

Menurutnya, dia bukan sahaja tdak mampu lagi membayar sewa rumah dan ansuran kereta, malah turut tidak mampu membeli susu dan Iampin pakai buang ank lelakinya itu.

“Saya sed1h kerana tdak mampu menunaikan tanggungjawab sebagai ketua keluarga dengan sebaik mungkin kerana masaIah kewangan dan keadaan saya bertambah bvruk sejak awal tahun ini. Apatah lagi isteri sedang hamiI enam bulan.

“Saya kibarkan bndera petang semalam selepas melihat ada kempen di media sosiaI dan Alhamdulillah bntuan diterima mencurah-curah hingga mampu menampung keperluan keluarga selama beberapa bulan.

“Malah ada juga warganet yang sanggup meIangsaikan sewa rumah yang tertunggak selama sebulan berjumlah RM800 selain bayaran ansuran kereta selama tiga bulan bernilai keseluruhan RM1,200,” katanya.

Zulkiflie berkata, dia berterima kasih kepada semua pihak yang membntu keluarganya selepas memasang bndera putih di hadapan rumahnya.

“Buat masa ini barangan keperluan kami sudah mencukupi dan begitu juga dengan sumber kewangan.

“Saya amat bersyukur atas bntuan diterima dan hanya Allah mampu membalas jasa baik semua pnderma,” katanya ketika ditemui hari ini.

Terdahulu wujud kempen kibarkan bndera putih di hadapan rumah bagi orang ramai yang berdepan dengan situasi terptus bekalan makanan di media sosiaI sejak semalam.

Kempen yang disambut baik pengguna media sosiaI itu bermatlamat memberi isyarat kepada pihak tertentu mahupun orang sekeliling mengenal pasti individu yang terkesan ak1bat pndemik Cov1d-19 dan dapat dibntu dengan segera.

Ia juga diharapkan dapat membntu lebih ramai yang memerlukan apa-apa bantuan namun malu menyatakannya secara terbuka.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Kerana lsteri Dan Anak2, Saya Kibarkan Bndera Putih Di Depan Pagar Rumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*