[VlDEO] Lelaki Berjubah Putih Bagi Kuiz Agama Sebelum Beri Bntuan, Siap Tnya Rukun lman

Baru-baru ini, tuIar sebuah video memperlihatkan seorang lelaki berpakaian putih sedang memberi bntuan kepada goIongan susah di tepi jalan.

Namun, apa yang mencu ri perhatian netizen adalah tindakan lelaki berkenaan didkwa seperti sedang memberi ‘tazkirah’ dengan cara yang agak k4sar kepada golongan tersebut sebelum menghulurkan bntuan.

Bukan setakat itu sahaja, beliau turut bertanyakan soalan seperti berapa rukun iman, niat solat fardu Maghrib dan sebagainya. Siapa yang gagal atau memberi jawapan salah seakan masih belum layak menerima bntuan.

Video berdurasi 1 minit itu telah dik0ngsi oleh saudara @NazrudinRahman menerusi akaun Twitter miliknya.

“Aku j1jik dengan ke4ngkuhan, terutama dari golongan ‘terpelajar’. Orang tengah kebuIur, dia boleh bagi syarat kena silat? Kena jawab quiz agama sebelum mendapat bntuan? Ini saIah. Astaghfirullah. Dimana hiIangnya ikhlas dan perikemanusiaan,” tulis ciapan tersebut.

Menurut Nazrudin, dia berasa kesaI dengan ke4ngkuhan individu terbabit yang dianggap seperti tdak ikhlas dan tdak berperikemanusiaan.

Tambahan lagi, perbuatannya itu didkwa seakan memaIukan orang yang dalam kesusahan.

Menjengah ke ruangan k0men, rata-rata netizen meluahkan rasa m4rah terhadap individu yang tdak dapat dipastikan identitinya itu.

Sehingga kini, identiti lelaki berjubah berkenaan serta lokasi kejad1an tdak dapat dipastikan. Namun apa yang jelas, bntuan itu berunsur ‘peribadi’ seperti yang dimaklumkan olehnya dalam video tersebut.

Sumber: Twitter @NazrudinRahman, OMM

Be the first to comment on "[VlDEO] Lelaki Berjubah Putih Bagi Kuiz Agama Sebelum Beri Bntuan, Siap Tnya Rukun lman"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*