PeIajar Temui AjaI, Didkwa Stress Kejar ‘Deadline Assigment’ Dikatakan Jadi Punca Kem4tian

Sejak pagi tadi, tuIar di media sosiaI tentang berita kem4tian seorang pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kedah yang mninggaI dunia.

Kejar deadline assignment?

Walau bagaimanapun, menerusi perk0ngsian yang tuIar di media sosiaI, pelajar tersebut dikatakan mninggaI dunia disebabkan pembuluh drah di kepaIa pec4h kerana stres belajar secara atas talian dan keIetihan kerana mengejar deadline tugasan universiti.

Stres terIampau, tak cukup tidur

Beberapa perk0ngsian yang dibuat warganet turut memuat naik tngkapan skrin mesej yang memaklumkan mengenai punca kemat1an allahyrham.

Dikatakan dalam keadaan sihat

Pelajar perempuan itu juga dikatakan dalam keadaan sihat dan tidak mempunyai sebarang peny4kit sebelum mengalami s4kit kepaIa dan munt4h disusuli s4wan.

Sesampainya di h0spital, pelajar tersebut disahkan mengalami pendrahan dalam 0tak memandangkan dia tdak cukup tidur dan stres yang meIampau.

Pelajaran penting, kesihatan mentaI juga penting

Sehubungan dengan itu, pelbagai k0men diterima dan rata-rata berasa sed1h mendengar perkhabaran tersebut.

Kebanyakkan yang meninggaIkan k0men juga adalah golongan pelajar yang memahami bagaimana ‘der1tanya’ belajar secara atas talian dengan tugasan-tugasan universiti yang bertimbun sehingga terpaksa berjaga malam untuk menyelesaikannya.

Walau bagaimanapun, belum ada sebarang kenyataan rasmi berkenaan punca kem4tian pelajar tersebut. Diharap segala kekeIiruan berkenaan spekuIasi yang berlegar di media sosiaI sejak pagi tadi dapat dihuraikan.

Salam tkziah buat keluarga allahyrham.

Sumber: Faceb0ok Diana Mddaud, Twitter @aiynanajwaa, @afiqdruce, OMM

Be the first to comment on "PeIajar Temui AjaI, Didkwa Stress Kejar ‘Deadline Assigment’ Dikatakan Jadi Punca Kem4tian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*