“Dah mcm nyawa2 ikan”- Fendy Caliph Buskers Mnta Rumah PPR, Tak Mampu Byar Sewa

PULANG ke kampung halaman di Perak adalah jalan terakhir bagi pemain dram Caliph Buskers, Fendy Adlun jika masaIah kewangan yang dihadapinya tidak dapat diatasi dalam tempoh sebulan.

Ujar Fendy, 30, dia sudah menggunakan hampir kesemua wang simpanannya untuk menyara kehidupan bersama seorang anak.

“Hampir tiga bulan saya dah macam nyawa2 ikan. Sudah hujung-hujung sebab terdesak sangat.

“Duit simpanan dah habis… setahun lebih saya survive gunakan duit simpanan.

“Sampai satu tahap saya rasa dah tak boleh… kena buat sesuatu. Itu yang saya buat video untuk dapatkan bntuan, ” ujarnya.

Fendy ditemui ketika lawatan Timbalan Mnteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal di kediamannya di Sentul, Kuala Lumpur.

Selain Wan Ahmad Fayhsal, rintihan Fendy turut menarik perhatian Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun.

Pada Jumaat Fendy memuat naik video di Faceb0ok bertujuan meminta bntuan rumah mampu milik di sekitar Kuala Lumpur daripada pihak berwajib.

Saya fikir kalau tak dapat nak survive dekat sini mungkin saya akan balik kampung di Ipoh dan tunggu sampai keadaan baik semula FENDY ADLUN PEMAIN DRAM CALIPH BUSKERS

Kata Fendy yang tinggal berasama anaknya Nur Azalea Zafirah, 6, masaIah kewangan membuatkan dia sukar untuk membayar sewa rumah dan utiliti.

“Saya fikir kalau tak dapat nak survive dekat sini mungkin saya akan balik kampung di Ipoh dan tunggu sampai keadaan baik semula.

“Kalau tak ada bntuan, bulan depan adalah bulan terakhir saya duduk di rumah ni sebab tak boleh bayar. Saya pindah sini bulan April dan tinggal berdua dengan anak.

“Alhamdulillah bab makanan memang tak putus tapi masalah nak bayar sewa rumah dan utiliti.

Dalam pada itu Fendy meluahkan rasa syukur kerana ada pihak yang sudi untuk menghulurkan bntuan kepadanya.

Ujarnya lagi, dia akan terus membuat persembahan busking menerusi online untuk mendapatkan sumbangan menerusi Faceb0ok page miliknya.

“Saya tak mampu nak kata apa, saya minta bntuan semalam hari ini sampai. Saya sangat-sangt berterima kasih kepada semua pihak yang sudi membantu.

“Saya akan terus buat busking secara online untuk mendapatkan smbangan, ” katanya.

Fendy berkahwin dengan seorang lagi anggota Caliph Buskers iaitu Nadira Rubina pada 3 Mei 2014 dan dikurniakan seorang cahaya mata.

Pasangan ini bercer4i pada tahun 2018.

Selain Fendy dan Nadira, Caliph Buskers dianggotai oleh Azmi Saat, Zaki Ismail dan Nirwan Zainalabidin.

Sumber: mstar, hm

Be the first to comment on "“Dah mcm nyawa2 ikan”- Fendy Caliph Buskers Mnta Rumah PPR, Tak Mampu Byar Sewa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*