PeIakon Hj Tawil Prebet Lapok Dijemput lIahi Selepas Ses4k Nafas Di Pagi Jumaat

Kuala Lumpur: Bintang filem Prebet Lapok, Tawil, 68, menghmbuskan nafas ter4khir selepas ses4k nafas di kediamannya di Projek Perumahan Rakyat (PPR), Sri Aman, Kepong, di sini, jam 2.15 pagi ini.

Berita pemerg1annya disahkan oleh isteri, Azah Abdul Kahar, 62, yang berada di sisi ketika arwh men1nggal dunia secara mengejut.

Arw4h kejutkan saya minta tolong sapukan minyak pada bahagian d4da apabila ses4k n4fas secara tiba-tiba, jam 1 pagi.

Ketika sapukan minyak, n4fasnya seperti tercungap-cungap.

Arwh selalu ses4k nafas dan semput, sejak kebelakangan ini. Sebelum ini, ar4ah tiada peny4kit semput,katanya ketika dihubungi BH Online.

Azah berkata, dia memanggil jiran untuk mengalihkan arwh yang duduk atas kerusi.

Saya sempat mengesat air Iiur yang meleleh, sebelum sibuk menghubungi anak-anak dan ambuIans.

Arwh renung w4jah saya, sebelum pejam mata, Ketika dialihkan atas katil, arwh masih bern4fas, cuma nadinya semakin perlahan.

Bagaimanapun, pegawai perubatan yang tiba bersama ambuIans mengesahkan arw4h sudah tiada, saya percaya arw4h menghembuskan nfas terakhir atas katil tanpa saya sedari, katanya.

Katanya, dia reda atas pemerg1an suami, apatah lagi, mn1nggal dunia pada pagi Jumaat.

Bagaimanapun, saya agak sed1h mengenangkan arwh sempat mencapai telefon bimbit ketika n4fas tercungap-cungap.

Saya tahu arwh mahu menghubungi anak-anaknya, mungkin mahu bercakap buat kali terakhir, tetapi tidak sempat.

Apapun, saya reda arwh pergi pada penghulu hari, Arwh juga pergi dengan tenang dan cukup mudah, katanya yang masih menggeletar seluruh badan akibat pemerg1an mengejut suaminya.

Katanya, dia dapat melihat perubahan sikap arwh sepanjang minggu ini.

Arwh banyak mendiamkan diri, selalunya arwh akan bantu mengalihkan tempat ampaian apabila saya basuh baju.

Namun, arwh buat tidak tahu dan hanya pandang sahaja, kali ini. Mungkin arwh mahu saya membiasakan diri melakukan kerja rumah sendiri jika dia sudah tiada.

Ia juga bagaikan petanda arwh akan meninggaIkan saya, anak dan cucu buat selama-lamanya, Bagaimanapun, arwh tidak pula meninggaIkan pesanan sebelum tutup mata, katanya.

Beliau berkata, urusan pengbumian arwh diuruskan anak-anak, namun belum sempat berbincang mengenai lokasi dan waktu dikbumikan.

Allahyrham Tawil atau nama sebenarnya, Abu Bakar Ahmad bukan hanya dikenali sebagai pelawak pentas, malah banyak membintangi drama dan filem serta bergelar pengacara sekitar 1970-an dan 1980-an.

Mula mencipta kemasyhuran menerusi filem Prebet Lapok arahan Allahyrham Datuk Aziz Sattar, gelagat lucu dan kerenah arw4h bersama bintang utamanya, AR Badul menjadi sebutan ramai.

Malah, gandingan dua bintang dalam filem bergenre patriotik yang sarat elemen k0medi ringan itu mampu meniupkan r0h semangat perjuangan hinggakan ramai anak muda tertarik menyertai pasukan angkatan tntera pada 1979.

Filem Prebet Lapok adalah penampilan pertama arwh menerusi layar perak pada usia 29 tahun, selepas hampir lapan tahun bergiat aktif dalam dunia pementasan teater dan bangsawan.

Selain itu, arwh turut membintangi deretan filem hebat seperti Drah Satria, Setinggan, Da Di Du, Serampang Tiga, Peny4mun Tarbus dan banyak lagi.

Jika dihitung, arwh Tawil membintangi kira-kira 500 drama, filem, teater dan bangsawan sejak usia 19 tahun.

Kali terakhir anak kelahiran Kampung Baru, Kuala Lumpur itu tampil menerusi telefilem Taubat Seorang Smseng pada 2013, sebelum memperlahankan aktiviti seninya.

Tahun lalu, arwh Tawil antara 25 penggiat seni menerima surat tawaran unit PPR di bawah Inisiatif Perumahan Komuniti Seni Prihatin atas usaha Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk golongan veteran tidak berkemampuan.

Bagaimanapun, unit kediaman didudukinya dibiayai sepenuhnya oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS) dengan bayaran RM35,000, sebelum arwh dan isteri berpindah pada Mac lalu. Al fatihah.

Sumber: BH

Be the first to comment on "PeIakon Hj Tawil Prebet Lapok Dijemput lIahi Selepas Ses4k Nafas Di Pagi Jumaat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*