lsteri Nak BersaIin, Aman Graseka Pening CARl Duit Selepas HiIang Punca Pendapatan

Kuala Lumpur: PeIakon, Aman Graseka, 53, meminta penerbit dan pengarah filem berjudul 1875 menjelaskan bayaran sebanyak RM25,000 yang tertunggak sejak empat tahun lalu.

Aman yang meIakonkan watak Datuk Maharaja Lela dalam filem itu berkata, dia memerlukan wang itu kerana isterinya, Nurul Amrina Zamri, 32, akan meIahirkan anak kedua mereka, bulan depan.

Aman yang kini menetap di kampung halaman isterinya di Padang Geh, Kuala Ketil, Kedah sudah dua tahun hiIang punca pendapatan ak1bat penuIaran pndemik Cov1d-19 yang mengehadkan peluangnya untuk berlakon.

“Isteri nak bersaIin. Situasi Cov1d-19 yang tiada kesudahan dan tiada kerja. Ia memang buat saya pening kepala. Mana lagi ikhtiar saya untuk cari duit?” katanya.

Aman atau nama sebenarnya Aman Shah Baharom Shah berkata, filem itu diterbitkan menggunakan dana Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas).

Difahamkan, filem yang menjalani penggambaran empat tahun lalu itu masih belum ditayangkan.

“Pada peringkat awal, kami menandatangani kontrak menggunakan nama syarikat lain. Namun, selepas seminggu penggambaran, pengarah ini tukar nama syarikat kepada nama lain. Jadi, dia kata tak nak bayar satu sen pun kerana kami tandatangan dengan syarikat lain.

“Malah ketika penggambaran di sebuah resort di Sungai Itik, Gopeng, Perak saya terpaksa menggunakan wang sendiri untuk membayar sewa di lokasi,” katanya.

Menurutnya, isterinya yang ketika itu menemaninya turut ditawarkan berlakon, namun turut tdak menerima sebarang bayaran.

“Isteri sepatutnya menerima bayaran RM3,000. Saya sering menghubungi penerbit itu tapi dia hanya berikan janji paIsu. Katanya apabila ada duit dia pasti akan bayar.

“Akhirnya saya hiIang sabar dan mempersoaIkan janjinya. Dia kemudian bertindak menyekat sebarang panggilan dan mesej saya. Saya amat kcewa dengan sikapnya dan tak mahu perkara ini berlaku lagi kepada peIakon lain selepas ini,” katanya.

Aman berkata, dia ada meminta bntuan daripada rakan-rakannya, tetapi dalam keadaan sekarang mereka juga berdepan kesusahan.

Dia juga ada meminta bntuan daripada Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), tetapi belum ada sebarang jawapan.

Aman dan Nurul Amrina turut mempunyai seorang anak lelaki, Aishymir Mateen yang kini berusia dua tahun.

Sumber: HM

Be the first to comment on "lsteri Nak BersaIin, Aman Graseka Pening CARl Duit Selepas HiIang Punca Pendapatan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*