Saya HiIang Dua Orang Tersayang Dalam Masa Terdekat Kerana C0VlD-19

Seremban: “Tidak pernah terfikir perkara ini akan terjadi kepada keluarga saya apabila kehiIangan orang tersayang akibat wbak C0v1d-19,” kata Muhammad Taufiq Saleh, 27.

Muhammad Taufiq dari Taman Jasmin Senawang, di sini, berkata selain isteri, Nur Shafirah Azlan, 29, dia juga kehiIangan ibu mentua, Norhawati Ab Rahman, 52, ak1bat pndemik berkenaan.

Menurutnya, selama ini dia hanya membaca dan menonton pengalaman sed1h orang lain namun tidak pernah terfikir perkara itu terjadi kepada ahli keluarganya sendiri.

“Ibu mentua saya terlebih dulu pergi meninggaIkan kami pada 9 Julai lalu selepas tiga hari arwh dimasukkan ke H0spital Tuanku Ja`afar (HTJ) Seremban kerana jngkitan C0v1d-19.

“Manakala isteri saya pula mninggaI dunia pada 28 Julai, iaitu selepas 19 hari pemerg1an ibu mentua di h0spital yang sama.

“Ia berlaku terlalu cepat dan sampai sekarang saya dan ahli keluarga mentua masih tr4uma dengan kehiIangan kedua-dua insan itu ak1bat C0v1d-19,” katanya ketika ditemui di rumah bapa mentuanya, Azlan Talib, 57, di taman berkenaan, di sini, hari ini.

Mengimbas kembali pemerg1an ibu mentua dan isterinya itu, Muhammad Taufiq yang mempunyai anak tunggal, Nur Aisya Safiya, berusia empat tahun, berkata ibu mentuanya yang mengh1dap peny4kit di4betes dan damrah tinggi mengadu tdak sihat pada 5 Julai lalu.

Beliau yang bekerja sendiri berkata, sehari selepas itu, ibu mentuanya membuat ujian saringan dan didapati pos1tif C0v1d-19 serta terus dibawa ke HTJ bagi mendapatkan rwatan dan pemeriksaan lanjut.

Menurutnya, ibu mentuanya tdak menunjukkan tahap fizikal dan kesihatan yang terlalu serius seperti sesetengah pes4kit lain.

“Ibu mentua hanya ditempatkan di w4d biasa tetapi pada pagi 9 Julai itu, kami dikjutkan dengan berita pemerg1annya daripada pihak h0spital hanya selepas tiga hari berada di situ,” katanya.

Beliau berkata, susulan daripada itu, dia dan isteri serta empat ahli keluarga lain termasuk bapa mentuanya segera membuat ujian saringan pada 12 Julai.

Menurutnya, hasil ujian berkenaan mendapati kesemua enam ahli keluarganya itu pos1tif C0v1d-19 dan diarah menjalani kuarntin di rumah selama 10 hari serta dipakaikan gelang ku4rantin.

Katanya lagi, selepas beberapa hari, keadaan kesihatan isterinya yang ketika itu sedang mengndungkan anak kedua berusia lima bulan, mer0sot apabila mengalami simpt0m btuk dan mengadu ses4k nfas.

“Dia kemudian dibawa ke HTJ pada 18 Julai lalu dan kemudiannya dimasukkan ke Unit Rwatan Rapi (lCU) apabila tahap kesihatannya dilaporkan terus mer0sot sebelum disahkan mninggaI dunia pada 28 Julai.

“Bayangkan, rasa sed1h dengan pemergian ibu mentua belum reda, kami terpaksa menerima hakikat kehiIangan isteri tanpa dapat menatap wajah mereka buat kali terakhir.

“Kata-katanya (isteri) untuk pergi mengikut emak yang diucapkan beberapa kali selepas ibu mentua mninggal dunia, rupanya menjadi kenyataan. Saya tidak dapat menahan sbak bila teringatkan ungkapannya itu,” katanya.

Ditanya mengenai punca jngkitan C0v1d-19 boleh berlaku dalam kalangan keluarganya, Muhammad Taufiq berkata, beliau sendiri kurang pasti.

Sumber: HM

Be the first to comment on "Saya HiIang Dua Orang Tersayang Dalam Masa Terdekat Kerana C0VlD-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*