“Masa Masuk Iiang Iahad Saya Pegang Pinggang Dia, Cukup Ringan”- Shuib Kongsi Detik Akhir

Suami kepada Allahyrhamah Siti Sarah Raissuddin, Shuib memanjatkan rasa syukur dipermudahkan urusan pengbumian arwh isterinya siang tadi.

Menerusi siaran langsung pada lewat petang Isnin, Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhammad, 36, turut berk0ngsi kisah ketika menurunkan jn4zah isterinya ke Iiang Iahad.

Ujar Shuib, perjalanan yang dilalui selepas kehilangan Sarah sukar digambarkan dengan kata-kata dan ia sebagai satu bukti kekuasaan Allah.

“Ketika sampai ke kbur, timbul kemusykilan dalam hati saya. Saya tkut, kalau masuk jsad isteri saya tkut tersngkut sebab saya tengok Iiang Iahad tak besar. Nampak kecil saja.

“Apabila turun, ketika jn4zah isteri saya turut sama diturunkan, saya pegang pinggang dia. Ketika itu saya dibantu dua lagi yang lain. Masya-Allah, dia (arwh Sarah) cukup ringan…

“Allah tunjukkan pada saya, dia turun ke Iiang Iahad tanpa sangkut pun. Terus dapat masuk dengan senangnya,as a split second!Sekejap sahaja sudah selesai. Saya dapat rasai kebesaran Allah,” cerita Shuib.

Shuib sifatkan pemerg1an Sarah adalah luar biasa. Arwh isterinya tidak putus-putus dikirimkan doa oleh orang ramai sejak dimasukkan ke h0spital minggu lalu.

“Pemerg1an dia luar biasa, orang ramai tunggu dia walaupun dalam situasi C0VlD-19. Orang sanggup tunggu luar pagar, sehinggakan pihak poIis terpaksa mengingatkan tentang SOP.

“Selepas saya berlalu, kawasan perkburan sana hujan. Alhamdulillah, Allah rahm4ti perjalanan dia.

“Youpercayalah, tujuh langkah I balik, kbur you seluas mata memandang,” tambahnya.

Tidak mer4tapi pemerg1an Sarah, Shuib sebaliknya cmburu dengan apabila isterinya pergi dengan cara m4ti syahid.

“Saya bukan meratapi pemerg1an dia, saya sabar dengan ujian Allah. Saya cuba kuat tetapi saya cmburu. Saya belum tahu pengakhiran saya walaupun saya bercita-cita untuk m4ti hari Jumaat dan m4ti syahid, tapi belum tentu saya dapat apa yang dia dapat.

“Ketika saya berjumpa dia, berdepan dengan dia sampai kali terakhir pagi tadi, saya hadap muka dia dan wajahnya bersih berseri-seri.

“Saya bisik padanya,’I jealous dengan you sayang, I belum tentu dapat sepertimana you dapat’.

“Dia pergi syahid dan mendapat layanan istimewa Allah,” katanya yang turut mengenang kembali amalan mereka suami isteri mendengar surah al-Waqiah pada setiap pagi sebagai pembuka pintu rezeki.

Allahyrhamah Sarah menghmbuskan nfas terakhir di Unit Rwatan Rapi (lCU), H0spital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM) akibat C0VlD-19, jam 5.13 pagi ini.

Terdahulu, ibu kepada empat cahaya mata itu bert4rung ny4wa akibat C0VlD-19 selepas lebih 48 jam ditidurkan.

Sumber: AG

Be the first to comment on "“Masa Masuk Iiang Iahad Saya Pegang Pinggang Dia, Cukup Ringan”- Shuib Kongsi Detik Akhir"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*