“Saya Rasa Dunia lni Amat Sepi Ketika Siti Sarah Dijemput lIahi” – Raisudin

KUALA LUMPUR: Sebaik menerima khabar du.ka pemerg1an anak tercinta, Siti Sarah ke rahmahtullah, dunia Raissuddin Hamzah sepi secara tiba-tiba.

Kata Raissuddin, tiada kata-kata yang dapat menggambarkan kepiIuannya melepaskan pujaan hatinya itu untuk kembali ke sisi Allah SWT.

“Dunia ini sesepi-sepinya, itulah yang boleh jelaskan perasaan saya. Tiada kata-kata lain yang boleh menjelaskan kedudukan saya selain sepi,” kata Raissuddin menjawab soalan media sebaik selesai majlis bacaan Yasin dan tahIiI buat Allahyrhamah Siti Sarah melalui aplikasi Zoom pada Selasa malam.

Ini merupakan kali pertama Raissuddin yang juga seorang penyanyi terkenal di era 1980-an berk0ngsi perasaanya dengan wartawan selepas 24 jam anak tercintanya kembali ke rahmahtullah selepas beberapa hari bert4rung ny4wa akibat jngkitan C0VlD-19.

Kembali mengingati detik-detik dimaklumkan berita sed1h itu, Raissuddin berkata, masih jelas di ruang fikirannya bagaimana menantunya, Shuib datang berlutut dan memberitahunya dalam nada yang sangat tenang.

“Shuib datang ke bilik saya dengan senyum. Shuib duduk berlutut depan saya dan beritahu dia mahu ke hospital dan berkata… Siti (Sarah) dah tak ada abah,” cerita Raissuddin dalam nada sebak.

Sekalipun sukar untuk menerima erti kehiIangan, Raissuddin dalam masa sama berlapang dada menerima qada dan qadar, apa lagi anaknya itu dijemput mengadap Allah dalam penuh kemuliaan.

“Dia seorang anak yang cukup baik, tak pernah bantah, tak pernah lawan cakap saya, ikut apa sahaja saya cakap… dia juga anak yang sangat manja,” kata Raissuddin dalam nada tersekat-sekat.

Siti Sarah, kata Raissuddin, akan kekal di sanubarinya sebagai anak yang soleh dan telah banyak memberi kegembiraan bukan sahaja pada keluarga bahkan kepada seluruh masyarakat.

“Apa yang saya harapkan, marilah kita sama-sama mendoakan dia, doakan Siti Sarah agar dia tenang di sana,” ujar Raissuddin yang baru sahaja selesai menjalani kuarntin selepas turut dijngkiti C0VlD-19.

Siti Sarah yang juga seorang penyanyi terkenal tanah air menghmbuskan nfas terakhir pada 5.13 pagi Isnin di Unit Rwatan Rapi (lCU) H0spital Canselor Tunku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia.

Selain suaminya, Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhammad, Allahyrham Siti Sarah turut meninggaIkan empat anak mereka iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang diIahirkan, Jumaat lalu.

Siti Sarah yang terpaksa ditdurkan, meIahirkan Ayash melalui pembdahan tanpa sedar sekitar pukul 5 petang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shuib Sepahtu (@shuibsepahtu)

Sumber: Awani

Be the first to comment on "“Saya Rasa Dunia lni Amat Sepi Ketika Siti Sarah Dijemput lIahi” – Raisudin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*