Tak Sempat Lihat Ank Yang DiIahirkan, Norieszah Pergi Selepas 13 Hari Brjuang

Klang: Selepas 13 hari bert4rung ny4wa, pesak1t C0v1d-19, Norieszah Ishak akhirnya mninggaI dunia, Ahad lalu, tanpa sempat menatap wajah anak keempatnya yang selamat diIahirkan pada 21 Julai lalu.

Norieszah, 31, menghmbuskan n4fas trakhirnya pada jam 2 pagi di w4d Unit Rwatan Rapi (lCU) Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), di sini.

Jn4zahnya disem4dikan di Tanah Perkburan Islam Sungai Sirih, di sini, kira-kira jam 7 malam, Isnin lalu.

Suaminya, Muhamat Azuwan Jemain, 36, berkata, pemerg1an Norieszah meninggaIkan kesan mendalam buat dirinya apabila tidak dapat menatap dan menguruskan jn4zah isterinya itu buat kali trakhir.

“Sehingga kini saya masih sukar untuk menerima hakikat isteri sudah tiada namun cuba reda dengan ketentuan Allah kerana siapa kita untuk meIawan takdir.

“Tambah menyed1hkan apabila hanya dapat melihat jnaz4hnya dikbumikan dari luar pagar tanah perkburan kerana tidak dibenarkan turut serta walaupun saya ada kelengkapan pakaian perlindungan diri (PPE).

“Bagaimanapun, saya bersyukur kerana urusan arwh isteri berjalan lancar dan tidak mengambil masa lama kerana sehari selepas kemat1annya kira-kira jam 4 petang, saya dipanggil membuat pengecaman myat sebelum jnazah dibawa keluar dari h0spital ke tanah perkburan,” katanya ketika dihubungi.

Bercerita lanjut, Muhamat Azuwan berkata, isterinya sedang sarat hamiI dan hanya menunggu masa untuk meIahirkan cahaya mata keempat mereka.

Dia yang juga pengusaha bengkel berkata, isterinya dalam keadaan baik sepanjang tempoh kehamiIan tetapi dengan tiba-tiba mengadu tdak sihat dan dmam pada 19 Julai lalu.

“Mulanya saya bawa isteri ke kIinik swasta tetapi d0ktor merujuknya ke HTAR untuk rwatan lanjut.

“Keesokan harinya, kami ke kIinik rwatan ibu dan anak HTAR tetapi diminta pulang dahulu kerana katil penuh, jadi saya belikan isteri ubat di frmasi.

“Pada jam 4 pagi, 21 Julai lalu, isteri mengadu sak1t perut sebelum tumpah d4rah, jadi saya bergegas membawanya ke h0spital dan dia selamat meIahirkan bayi lelaki yang diberi nama Muhammad Zayyan pada jam 6 pagi secara pembdahan,” katanya.

Menurutnya, d0ktor ada beritahu keadaan isterinya yang kemungkinan pos1tif C0v1d-19 tetapi hanya mengesahkannya lima hari kemudian pada 26 Julai lalu selepas diminta memberi penjelasan lanjut berhubung status sebenar.

Katanya, Muhammad Zayyan yang sebelum itu dit4han di w4d kerana menunggu keputusan ujian saringan C0v1d-19 sudah dibawa pulang pada 28 Julai lalu.

“Arwh masih sedar dan kami ada berhubung termasuk menerusi panggilan video namun pada 30 Julai lalu, d0ktor beritahu saya ada jngkitan pada paru2 lsteri dan paras oks1gennya menurun, jadi perlu jalankan prosedur intub4si untuk tidurkannya.

“Selepas dua hari, arwh kembali sedar dan sempat menghubungi saya memaklumkan mahu pulang ke rumah selepas stabil tetapi dia ditdurkan semula sebelum sedar tiga hari kemudian pada 5 Ogos lalu.

“Itu kali terakhir kami berhubung menerusi panggilan video dan dia ada beritahu tdak tahan kerana s4kit, jadi saya minta arwh berehat.

“Pada 7 Ogos lalu, d0ktor hubungi saya maklumkan keadaan isteri sudah n4zak kerana paru2 dan buah pinggangnya semakin truk serta mereka buat panggilan video bagi membolehkan saya bersama keluarga membacakan Yasin untuk arwh sebelum dia menghmbuskan nfas ter4khir pagi esoknya,” katanya.

Muhamat Azuwan berkata, anak sulungnya, Ahmad Nabil, 14, yang bersekolah di pusat tahfiz faham ibunya sudah tiada.

Bagaimanapun, katanya, cabarannya adalah untuk menjelaskan perkara sebenar kepada dua lagi anaknya, Farah Aqila, 6, dan Muhamad Rayyan, 2.

“Anak terutama anak kedua dan ketiga memang ada bertanya berikutan sudah lama tdak nampak kelibat ibu mereka di rumah dan saya cuba jelaskan tetapi mereka tidak faham kerana masih kecil.

“Apa pun saya cuba jalankan amanah dan tunaikan permintaan terakhir arwh sebelum ditdurkan kali kedua untuk menjaga anak dengan baik.

“Terima kasih kepada semua yang mendoakan arwh,” katanya.

Sumber: HM

Be the first to comment on "Tak Sempat Lihat Ank Yang DiIahirkan, Norieszah Pergi Selepas 13 Hari Brjuang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*