Perwira Yang Tdak Didendang, Kanak2 Sembilan Tahun Gigih Cuci Masjid Terjej4s Bnjir

PETALING JAYA – Kegigihan dua kanak-kanak yang turut serta mencurah keringat membantu membersihkan lumpur tebal yang memenuhi sebuah kawasan masjid di Yan, Kedah baru-baru mendapat pujian ramai.

Pemilik akaun Faceb0ok bernama Haji Yunus Kphajiyusoff berk0ngsi beberapa keping gambar kanak-kanak berkenaan selain suasana sekitar kawasan yang terjejas bnjir berikutan tr4gedi kepala air Rabu lalu.

“Perwira yang tidak didendang. Kanak-kanak ini datang bersihkan masjid. Riak muka yang ikhlas. Tanpa mengharap balasan apa-apa. Hebat tarbiyah keluarga ini,” tulisnya dalam kapsyen gambar tersebut.

Perk0ngsian itu mendapat lebih 2,000 tanda suka dan dikongsi lebih 2,000 kali dengan rata-rata netizen bersimpati dengan musibah yang mnimpa penduduk setempat dan berharap urusan mereka dipermudahkan.

“Baru pi (pergi) tadi. Adik-adik ini kira rajin. Bukan Senang nak alih lumpur tebal dan banyak. Semoga dipermudahkan segala urusan,” komen Mohamad Salman.

“Anak Kedah bermain lumpur itu biasa tahniah kepada ibu bapa yang mendidik anak-anak dengan cara yang betul insya-Allah akan menjadi anak soleh,” ulas Apian Gerek.

“Saya baru tegur budak-budak ini di masjid. Baru berumur 9 tahun sudah rajin menolong,” puji Nur Alia.

“Seronok tengok adik-adik ini. Sambil buat amal sambil juga dapat main selut dengan kawan-kawan,” kata Mohd Zubir.

Sumber: K! ONLINE

Be the first to comment on "Perwira Yang Tdak Didendang, Kanak2 Sembilan Tahun Gigih Cuci Masjid Terjej4s Bnjir"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*