Zura Top Fan FOP MninggaI Dunia, Kini Pantunnya Hanya TinggaI Kenangan

Klang : Zura Aziz sangat sinonim dengan ‘ page’ Friends Of PDRM yang mana dia selalu berpantun dan berbalas pantun di k0men page terbabit.

Namun malam tadi Zura telah pergi dijemput ilahi pada pukul 11.30 malam selepas ditdurkan akib4t C19, ramai yang terkjut dengan berita ini patutlah mereka kata arwh sudah lama tidak menulis pantun dikomen page terbabit.

Rupanya sejak 22 Julai lalu Zura dir4wat di h0spital akibat C19 hampir sebulan menerima rwatan Zura pergi jua dijemput ilahi lewat malam tadi.

Sebelum ini tuIar kisah Zura Aziz, meskipun sekadar menzahirkannya melalui alam maya yakni menerusi ruangan k0men dalam ‘page’ Friends Of PDRM, namun usaha itu jelas membuktikan usaha kesungguhannya bagi menceriakan dan memberikan kata-kata semangat buat abang dan kakak poIis.

Pantun-pantun ‘dijual’ Zura Aziz atau nama sebenarnya Nor Azura Abd Aziz, 28, bukan sekadar menambat hati netizen tetapi juga mendapat perhatian ‘admin’ page sehingga sudi hadiahkan sehelai jersi (edisi terhad) Friends Of PDRM ‘ Salute Wira Negara’ kepadanya.

Menurut Zura Aziz, dia terfikir ‘menjual’ pantun sebagai usikan kepada pasukan keselamatan itu setelah melihat gambar-gambar berkaitan anggota poIis dimuat naik admin yang pada pandanganya kelihatan seperti tertekan dan keletihan.

Saya baharu ikuti page Friends Of PDRM awal bulan ini, Sebelum ini, saya sekadar memerhati saja sehinggalah sekitar minggu lepas berani tinggalkan k0men dan timbul idea berpantun sebenarnya secara spontan setelah melihat satu status.

Pantun pertama saya berunsur jenaka, niat saya ketika itu hanya untuk hiburkan anggota poIis, tidak sangka ada pengguna Facebpok yang perasan lalu berikan pelbagai komen, ada yang menyokong dan begitu juga sebaliknya.

Saya sering gunakan ‘tagline’ jiran, ia sebenarnya merujuk kepada diri sendiri, Saya tidak harapkan apa-apa selain berpantun sebagai ucapan terima kasih dan semangat kepada poIis selaku barisan hadapan terutamanya bagi perangi C19, katanya ketika dihubungi KitaReporters.

Tambah Zura Aziz yang bertugas sebagai pengawal keselamatan di sebuah pasar raya di Meru, Selangor ini, sehingga kini sudah lebih 10 pantun ‘dijualnya’ dan meskipun turut dilemparkan k0men neg4tif namun dia akan tetap berpantun bagi hargai pegawai serta anggota poIis.

Katanya lagi, dia juga tidak menyangka apabila ‘admin’ page memuat naik hantaran status pada 24 November 2020 dengan beberapa koleksi pantun ciptaannya dan sudi hadiahkan sehelai baju kepadanya sebagai penghargaan sebagai ‘Top Fan’ paling glamour.

Saya hargai dan berterima kasih kepada ‘admin’ atas kesudiannya itu, Saya juga telah berikan segala maklumat yang diperlukan, katanya yang merupakan pelajar aliran sastera sewaktu di sekolah menengah dulu dan berasal dari Ipoh, Perak.

Sementara itu, menjengah ke ruangan komen ada dalam kalangan pengguna Faceb0ok telah menjadi peminat setia Zura Aziz sehinggakan ternanti-nanti pantun kerana dapat menghiburkan hati sesiapa jua yang membacanya.

Semoga keluarga arwh tabah dan r0hnya tenang disana yang maha esa lebih sayangkan dirinya seorang insan yang sangat baik dan amat disenangi oleh semua orang. Al fatihah.

Be the first to comment on "Zura Top Fan FOP MninggaI Dunia, Kini Pantunnya Hanya TinggaI Kenangan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*