“KpI Mohamad Azrin Dah Naik Ditebing Tapi TenggeIam Semula Setelah 2 Kali DiseIamatkan”- Rakan

BERA – [DIKEMASKINI] Anggota tntera 10 Briged (Para) yang dikhuatiri Iemas ketika menjalani latihan di Sungai Pahang dekat Kampung Bohor Baru di sini pada Ahad lalu ditemukan pada Rabu.

Mayat Lans Koperal Mohamad Azrin Mohamad Isa, 27 ditemui oleh penduduk kampung pada jam 8.15 pagi di Kampung Serengkam, Maran iaitu kira-kira 70 kilometer dari tempat kejad1an.

Penemuan itu disahkan menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Sel Perhubungan Raya Tntera Darat pada Rabu.

Dalam kenyataan tersebut, Tentera Darat Malaysia (TDM) merakamkan penghargaan kepada Jabatan B0mba dan PenyeIamat Malaysia(JBPM) Zon 2 Pahang, PoIis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), penduduk kampung serta mana-mana agensi yang telah membantu secara langsung atau tidak langsung dalam operasi mencari dan menyeIamat (SAR) bermula Ahad lalu.

“TDM turut menzahirkan ucapan tkziah buat isteri Allahyrham Mohamad Azrin, iaitu Nor Aqila Syafiqa Safuan serta seluruh ahli keluarganya dan bantuan sewajarnya akan dihulurkan dari segala aspek untuk memastikan kebajikan keluarga tersebut.

“Perkembangan berkenaan pengurusan jnazah Allahyrham akan dimaklumkan dari semasa ke semasa,” ujar kenyataan itu lagi.

Dalam pada itu, TDM turut berharap agar masyarakat tdak menyebarkan gambar-gambar penemuan jsad Allahyrham Lans Koperal Mohamad Azrin bagi menjaga perasaan war1s mngsa terIibat.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Bera, Deputi Superintendan Mansor Samsudin berkata, mngsa ditemui dalam keadaan hnyut oleh penduduk kampung dan segera ditarik ke tebing sungai.

“M4yat mngsa kemudiannya dihantar ke H0spital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshas) Temerloh untuk bdah s1asat,” katanya kepada Sinar Harian.

Mngsa merupakan anggota Tinjau daripada pasukan Kompeni PANDURA (Para) yang dipercayai Iemas dan hiIang ketika menjalani latihan penyusupan menyeberangi Sungai Pahang bagi Eksesais PARA PREDATOR Siri 1/2021 di Kawasan Am, Bera, Pahang.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.40 petang itu, anggota sedang melaksanakan Fasa Latihan Taktikal Menyeberangi Sungai di sekitar kawasan Kampung Batu Bor.

Mngsa dilihat tenggeIam di tebing oleh ahli pasukan dan cuba ditarik naik namun gagal dan mngsa telah berjaya naik ke permukaan air tetapi dilihat tenggeIam semula.

Cubaan menarik kali kedua oleh rakan mangsa juga gagal dan anggota terbabit terus tenggelam.

Sabtu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob melawat dan meninjau latihan eksesais tersebut yang dijalankan dalam tempoh 14 hari melibatkan seramai 1,894 anggota tntera dengan 151 aset logistik Tntera Darat Malaysia.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah turut berkenan mencemar duli berangkat meninjau dan menyertai SAR di tempat kejadian pada Selasa.

Be the first to comment on "“KpI Mohamad Azrin Dah Naik Ditebing Tapi TenggeIam Semula Setelah 2 Kali DiseIamatkan”- Rakan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*