PESAKlT Dkwa DicuIik Masih Dir4wat, Ris1ko Sebar C0VlD-19 Kalau Dibenar Pulang

Pes4kit C0v1d-19 yang mendkwa dirinya ‘dicuIik’ masih menerima rwatan di Unit Rwatan Rapi (lCU) H0spital Pulau Pinang (HPP) kerana ber1siko menjngkiti orang lain jika dibenarkan pulang, lapor Utusan Online.

Menurut kenyataan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP), Dr. Ma’arof Sudin, pes4kit C0v1d-19 tahap empat itu mengalami penurunan tahap oks1gen yang sangat memb1mbangkan.

“Pemeriksaan lanjut mendapati keadaan pes4kit semakin kr1tikal sehingga kadar oksigen dalam d4rahnya hanya boleh distabilkan dengan menggunakan mesin bntuan pernfasan iaitu ventilator,” katanya.

Sejak semalam, tuIar beberapa p0sting di media sosiaI mengenai pes4kit tersebut yang mendkwa dipaksa masuk ke lCU walaupun tegas mengatakan dirinya dalam keadaan stabil.

Dr. Ma’arof berkata, pihak h0spital telah menjelaskan kepada pes4kit serta ahli keluarga mengenai ris1ko tidak sekiranya tidak membenarkan rwatan dijalankan.

“Pes4kit masih tidak bersetuju dengan raw4tan yang disyorkan dan memohon untuk dibenarkan pulang atas ris1ko sendiri.

“Pihak h0spital menempatkan pes4kit di lCU untuk pemantauan walaupun dia enggan menerima rwatan terapi oksigen dan alat bntuan pernfasan,” ujarnya.

Selain itu, pihak h0spital juga men4fikan dkwaan bahawa pesal4kit tdak diberi makanan ketika berada di lCU.

“Untuk makluman, pes4kit di lCU diberi makanan berbentuk cecair seperti susu bagi memudahkan penghadaman dan mengelakkan berlakunya kompIikasi,” jelasnya.

Sumber: Utusan Online (Safina Ramli) , Faceb0ok KKM & Faizul Ezmin II , Twitter @sanusizulkifli

Kredit: OMM

Be the first to comment on "PESAKlT Dkwa DicuIik Masih Dir4wat, Ris1ko Sebar C0VlD-19 Kalau Dibenar Pulang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*