[VlDEO] PeIajar PeIik Pensyarah Tak Pernah On Kamera, Rupanya SAKlT Siap Pakai 0ksigen

Bagi tenaga pengajar, sudah menjadi kebiasaan untuk menunjukkan wajah apabila mengadakan sesi pembelajaran secara atas talian supaya anak didik lebih bermotivasi dan memahami ilmu dengan gaya lincah yang disampaikan.

Namun, tindakan seorang pensyarah Universiti Gadjah Mada ini mengundang persoalan dalam kalangan para pelajar kerana tidak pernah membuka kamera komputer riba ketika mengajar sejak awal semester.

Bagaimanapun, semua ‘terb0ngkar’ saat pensyarah tersebut Edi Prasetyo Nugroho tidak sengaja terbuka kamera. Rupa-rupanya beliau s4kit dengan memakai tiub oks1gen namun tdak pernah berk0ngsi mengenai keadaannya kepada semua.

Kisah itu dik0ngsi oleh salah seorang pelajar, @eccediary di platform TikT0k yang terharu dengan kesungguhan dan peng0rbanan pensyarahnya dalam memikul tanggungjawab walaupun tahap kesihatan tdak mengizinkan.

Memetik laporan Tribun News, @eccediary atau nama sebenarnya Nandini Catra Nabilah memaklumkan pensyarah yang mengajar subjek perniagaan dan pengurusan itu mengh1dap peny4kit kegagaIan buah pnggang sejak 11 tahun lalu.

Pesanan awal semester

“Saya baru mendapat tahu, sudah 11 tahun Pak Edi s4kit gagaI ginjaI dan sampai sekarang perlu mencuci d4rah setiap dua minggu sekali,” katanya.

Gadis berusia 23 tahun itu berkata, mungkin sebab itulah dia perasan suara pensyarahnya kadang-kala mengalami serak dan seolah-olah sukar bernfas ketika sesi mengajar.

Beliau tak pernah mengeIuh

“Saya rasa semakin terinspirasi dengan kesungguhan Pak Edi yang selama ini selalu semangat mengajar tanpa pernah mengeluhkan keadaannya,” ujar Nabilah.

Perk0ngsian video berkenaan meraih 4.2 juta tontonan dan lebih 20,700 k0men warganet dimana turut kagum dengan kecekalan pendidik itu yang bertungkus lumus dalam menyampaikan ilmu agar anak didik tidak ketinggalan dalam pelajaran.

Sumber: TikT0k @eccediary , Tribun News, BD

Be the first to comment on "[VlDEO] PeIajar PeIik Pensyarah Tak Pernah On Kamera, Rupanya SAKlT Siap Pakai 0ksigen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*