Triton Iawan Arus Sebabkan 2 KEMATlAN, Pemandu Berdepan Hkuman Gntung

SHAH ALAM – Seorang eksekutif pemasaran yang memandu meIawan arus sehingga mengakibatkan dua remaja terk0rban di Kilometer 8.6 Lebuh Raya Persekutuan Ahad lalu bakal berdepan hkuman lebih berat.

Ini susulan poIis telah mengklasifikasikan semula ke$ mengikut 302 Ka.nun Kesksaan yang memperuntukkan hkuman gntung sampai m4ti.

Sebelum ini, k3s itu dis1asat di bawah Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 iaitu menyebabkan kemat1an kerana memandu dengan meIulu atau membhaya.

Mengikut sksyen itu hanya memperuntukkan hkuman pnjara minimum dua tahun dan maksimum 10 tahun serta dnda tidak kurang RM5,000 dan tidak lebih RM20,000.

Terdahulu, svspek berusia 24 tahun itu hadir ke Mhkamah Majistret Shah Alam pukul 9.20 pagi untuk proses lanjutan rem4n selepas reman enam harinya berkaitan Sksyen 41 (1) APJ 1987 berakhir hari ini.

Timbalan Pendaftar Norliza Hussin membenarkan lanjutan r3man tiga hari selepas membenarkan permohonan daripada PoIis Diraja Malaysia.

Peguam Ravi Nekoo dan Peguam R. Thanuja mewakili svspek tersebut.

Difahamkan svspek mempunyai 20 rekod saman lampau sebelum ini termasuk memandu laju dan meIanggar lampu isyarat.

Kosmo! sebelum ini melaporkan dua remaja iaitu, Nur Afiqah Abdul Karim, 18, dan Muhammad Hafiz Syami Dzul Asri, 19, m4ut selepas kereta jenis Proton Wira Aeroback bertmbung dengan kenderaan pacuan empat roda jenis Mitsubishi Triton yang dipandu melawan arus di Kilometer 8.6 Lebuh Raya Persekutuan, Ahad lalu.

Hasil ujian air kncing mendapati pemandu Mitsubishi Triton itu p0sitif g4nja.

Sumber: K!ONLINE

Be the first to comment on "Triton Iawan Arus Sebabkan 2 KEMATlAN, Pemandu Berdepan Hkuman Gntung"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*