[VlDEO] Ank Mnangis & Semput Masa Iive JuaI Bundle Gara2 Kena Sc4m, Bapa Tahan AlR Mata

HANYA Iinangan a1r mata yang dapat disaksikan menerusi satu rakaman menunjukkan seorang penjuaU secara dalam talian (online) ketika bersiaran langsung.

Perasaan kec3wa sememangnya tidak dapat disembunyikan apabila mendkwa dirinya diprmainkan oleh netizen yang kononnya mahu membeIi (lock) tetapi kemudian menghilangkan diri tanpa membuat sebarang bayaran (joy buyer).

“Penat aku buat Iive. Dengan semputnya, tapi orang senang-senang je joy. Kalau sehelai dua aku tak kisah, tapi banyak kot,” katanya yang menjuaI pakaian terpakai (bundle).

Berk0ngsi pengalaman, penjual online berkenaan, Ummu Syifaa’ Bahrum berkata, dia baru memulakan bisnes menjual baju bundle sejak Jun lalu selepas tamat pengajian.

Gadis berusia 19 tahun itu memberitahu, ins1den berlaku ketika membuat Iive untuk menjual baju-baju di platform beli-belah dalam talian, pada Jumaat malam.

“Saya buat Iive dua jam, ada dua sesi. Mula-mula saya buat sesi pertama, dah banyak baju yang mereka lock nak beli. Tapi lepas tu senyap je.

“Kemudian saya buat sesi Iive kedua, tanya kat sesiapa yang ada Iock tadi. Mungkin ada yang terlepas pandang, tapi tak ada respons. Tak sangka saya kena joy,” katanya.

Syifaa mula menjuaI baju bundle sejak Jun lalu.

Lebih mesra disapa Syifaa, katanya, ini bukanlah kali pertama dia dian1aya netizen ketika menjuaI baju bundle ketika bersiaran langsung secara dalam talian.

“Bukan pertama kali kena joy, banyak kali. Tapi kali ini saya tak dapat tahan sampai men4ngis sebab banyak sangat, ada yang lock nak beli baju sampai tujuh helai.

“Dia siap komen baru dapat gaji, nak borong banyak baju. Tapi dia senyap bersama kira-kira tiga orang lagi melibatkan lebih 10 helai baju,” ujarnya yang berasal dari Sik, Kedah.

Syifaa berkongsi pengalaman sepanjang berniaga baju bundle.

Menurut anak bongsu daripada 12 beradik itu, dia mula berniaga secara dalam talian selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) termasuklah menjual makanan dan kotak hadiah.

“Saya pernah kena sc4m (dit1pu) seperti mereka beri resit transaksi bank paIsu masa dah ready nak bungkus dan post barang-barang.

Kita sama-sama cari rezeki. Kalau tak serius nak beli, tolonglah jangan lock. Tolong jangan menyusahkan seller. UMMU SYIFAA’ BAHRUM

“Tapi saya tak pernah men4ngis. Cuma kali ini saya tak dapat kawaI perasaan sebab penat sangat, rasa semput. Jadi tak boleh Iive lama-lama,” katanya yang mengh1dap asm4.

Syifaa yang baru menamatkan pengajian asasi Undang-Undang Syariah di Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) di Nilai, Negeri Sembilan mengakui sed1h kerana melakukan reviu barangan tetapi dian1aya oleh segelintir pihak yang tdak bertanggungjawab.

Tidak serik dengan ins1den berlaku, Syifaa tetap bangkit mencari rezeki.

Walau bagaimanapun dia reda dengan kejadian yang berlaku, sambil menganggapnya dirinya tiada rezeki dan apa yang dialaminya sebagai lumrah dalam perniagaan.

“Cuma terkilan bila joy buyer tu kata nak borong sebab dapat gaji. Kita sama-sama cari rezeki. Kalau tak serius nak beli, tolonglah jangan lock. Tolong jangan menyusahkan seller.

“Saya tak serik dan tetap terus berniaga. Saya orang susah kena cari duit, ayah berusia 65 tahun buat kerja-kerja kampung. Ayah ada di sebelah saya teman masa buat Iive tu sebab ayah selalu tolong uruskan bisnes bundle.

“Ayah macam nak men4ngis tengok saya masa tu, dia minta saya bersabar. Sokongan keluarga membuatkan saya terus bersemangat untuk terus berniaga,” katanya.

VlDEO:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Kredit: mstar

Be the first to comment on "[VlDEO] Ank Mnangis & Semput Masa Iive JuaI Bundle Gara2 Kena Sc4m, Bapa Tahan AlR Mata"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*