Ramai Bngang Dengan Abam Unif0rm, PerIekeh Bnduan Yang CUCl Keretanya

Tindakan seorang anggota beruniform didkwa seolah-olah memperIekehkan seorang lelaki yang sedang mencuci kereta Perodua Axia miliknya mengundang rasa bngang dalam kalangan warganet.

Seorang pengguna laman Twitter @afis_alias berk0ngsi paparan skrin p0sting daripada anggota tersebut yang memuat naik satu foto keretanya di gr0up Faceb0ok My Axia Owners Club ( MAXOC ) (UNOFFICIAL).

Namun begitu, kaspyen didkwa ditulis anggota berkenaan yang dipercayai kakitangan di bawah Jabatan Pnjara itu membuatkan warganet berasa kurang senang apabila membabitkan ‘bnduan’.

Berikutan itu, @afis_alias mempersoaIkan etika dan adab anggota terbabit yang dikatakan ‘membuta tuIi’ apabila berk0ngsi sesuatu perkara di media sosiaI kerana tidak memikirkan imej uniform yang digayakan.

“Kadang-kadang aku tak faham yang kerja krajaan ni. Bahasa diaorang. Hmm. Sdih tengok pakai baju punya smart. Tapi 0tak tak berapa,” tulis @afis_alias sehingga diulang kicau hampir 2,000 kali.

“Bnduan boleh basuh (kereta), buat apa basuh (kereta) sendiri” – ‘Abam uniform’

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sekiranya tukang cuci itu merupakan seorang bnduan ataupun anggota tersebut membuat gurauan tersirat yang turut kurang difahami oleh segelintir warganet.

Jika dilihat menerusi ruangan k0men lain, rata-rata turut mempersoaIkan kredibiliti dan kelayakan anggota terbabit sebagai unit beruniform sekali gus didkwa memandang rndah terhadap orang lain.

Namun, tiada penjelasan lanjut daripada anggota berkenaan berhubung dakwaan dilakukan oleh warga Twitter itu. Jadi, beringatlah sebelum kongsi sesuatu. Kalau terlambat, bruk pdahnya!

Sumber: Twitter @afis_alias, OMM

Be the first to comment on "Ramai Bngang Dengan Abam Unif0rm, PerIekeh Bnduan Yang CUCl Keretanya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*