[VlDEO] Tanggung KERUGlAN 200k, Rumah PeIawak Ebby Yus Ienyap Dihnyutkan Air Bnjir

KUALA LUMPUR: Mahligai impian dibina peIawak, Ebby Yus hasil titik peluh lebih tiga dekad mengabdikan diri dalam dunia seni, musn4h sekelip mata apabila dihnyutkan air deras dalam bncana bnjir di Kuala Langat, Selangor, semalam.

Rumah yang tinggal 10 peratus untuk disiapkan di tanah setengah ekar di kawasan penempatan itu, dihnyutkan air deras, mengakibatkan Ebby atau nama sebenar, Muhammad Yunus Abdul Rashid kerug1an hampir RM200,000.

Menceritakan ins1den itu, Ebby berkata, dia bersama pembantu peribadi pergi melihat kerja-kerja akhir pembinaan rumah dua tingkat itu termasuk proses memasang kertas hiasan dinding, tengah hari semalam.

“Tanpa disangka, mus1bah datang hingga habis rumah yang dibina menggunakan separuh batu dan separuh lagi kayu ‘lenyap’ dalam kejadian bnjir, petang semalam.

“Inilah rumah impian saya sejak lebih 30 tahun berkecimpung dalam arena seni… Saya akur dengan ketentuan ini,” katanya.

Ebby berkata, kerja pembinaan rumah itu dilakukan sedikit demi sedikit dan kerap terhenti kerana dia jtuh s4kit selain sekatan akibat penularan pndemik COVlD-19.

“Setiap kali dapat bayaran berlakon, saya peruntukkan untuk rumah itu. Kali terakhir selepas dapat bayaran daripada penerbit sitkom Jenaka Kampung Kalut ( JKK), saya lunaskan baki bayaran projek pembinaan rumah itu.

“Sebelum ini, projek pembinaan bertukar kontraktor kerana masalah tdak terduga… Biasalah, kerja bina rumah semuanya perlukan wang,” katanya.

Ebby yang berasal dari Negeri Sembilan berkata, dia menyewa di Kampung Baru di sini, sejak 20 tahun lalu.

Sumber: BH

Be the first to comment on "[VlDEO] Tanggung KERUGlAN 200k, Rumah PeIawak Ebby Yus Ienyap Dihnyutkan Air Bnjir"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*